Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява на хората 90% защита от коронавируса след 21 дни. Информацията разпространява британското издание "Гардиън", позовавайки се на анализ на програмата за масова ваксинация в Израел.

Данните са анализирани от учени от Университета на Източна Англия, финансирани от британското правителство. Те са в противоречие с проучване от по-рано в Израел, което показваше, че една доза може и да не осигури адекватна защита. Тогава от Pfizer обявиха, че една доза осигурява 52% защита.

Мексико одобри руската ваксина "Спутник V", а Нова Зеландия - на Pfizer/BioNTech

Мексико одобри руската ваксина "Спутник V", а Нова Зеландия - на Pfizer/BioNTech

Мексико има повече от 1,8 милиона случая на коронавирус и близо 160 000 починали

Но професор Пол Хънтър и доктор Джули Брейнърд заявиха, че техният нов анализ на данните, който не е публикуван в журнал, разкрива, че първата доза осигурява голяма защита преди да бъде поставена втората доза на 21-ия ден. Експертите обаче предупреждават, че рискът от инфекция се удвоява през първите осем дни след ваксинирането, вероятно защото хората са по-невнимателни.

Великобритания взе решението да поставя втората доза на ваксините на Pfizer/BioNTech и Oxford/AstraZeneca до 12 седмици след първата доза, за да може да имунизира максимален брой хора.

ЕС: Ваксината на Pfizer/BioNTech не е свързана със смъртни случаи

ЕС: Ваксината на Pfizer/BioNTech не е свързана със смъртни случаи

Европейската агенция по лекарствата уточни, че е проверила смъртните случаи

Хънтър обясни, че са установили, че ефективността на ваксината е почти нулева около 14 дни след имунизирането. Но след 14-ия ден с всеки изминал ден се увеличава защитата до около 90% на 21-ия ден. Всички наблюдения са направени преди втората инжекция.

Това показва, че една доза от ваксината осигурява висока защита, въпреки че може да отнеме 21 дни, за да се случи, подчерта експертът. Изследователите не знаят колко дълго ще продължи тази защита след първата доза, но най-вероятно няма да има голям спад през следващите девет седмици.

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Първото реално проучване: Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел

Pfizer/BioNTech постигнаха 95% ефективност на клиничните изпитания

По-рано тази седмица проучване установи, че една доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca осигурява защита срещу коронавируса за най-малко три месеца и намалява разпространението му с 2/3.