Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел, сочат резултатите от първото голямо контролирано проучване в света как работи ваксината извън клинични изпитания, пише "Таймс ъв Израел".

Само 31 от 163 000 ваксинирани израелци от Maccabi Healthcare Services са хванали вируса през първите 10 дни след втората доза, обяви анализаторът Анат Ека Зохар.

От ваксинираните хора, които са се заразили, никой не е приет в болница. Те са имали леки симптоми, такива като главоболие.

Pfizer/BioNTech: Ваксината ни е ефективна срещу мутациите от Великобритания и ЮАР

Pfizer/BioNTech: Ваксината ни е ефективна срещу мутациите от Великобритания и ЮАР

Не се налага промяна на ваксината за момента

При еквивалентна проба с неваксинирани израелци 6437 са диагнозирани с коронавирус за същия период.

"Това е много, много добра новина. Това е първото проучване в света с толкова голям брой напълно ваксинирани пациенти", отбеляза Зохар.

Pfizer/BioNTech постигнаха 95% ефективност на клиничните изпитания. Специалистите по света наблюдаваха със затаен дъх дали в Израел резултатите в реалния свят ще се доближат до тези от клиничните изпитания.

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

Смята се, че повече хора са получили парализа

Според израелски експерти хората трябва да се радват на силния резултат и да не се тревожат за разликата от 3%.

Изнесените от Maccabi данни по-рано тази седмица показват, че ваксината работи много добре, но липсата на контролна група прави по-трудно извличането на точна информация за ефективността. Сега Maccabiа анализира данните от контролна група. Това сравнение позволи на Maccabi да изчисли ефективността на ваксината в реалния свят.

Вярва се, че ваксината осигурява пълна защита седмица след поставянето на втора доза. Данните на Maccabi покриват всички участници между 7 и 16 дни след получаването на дозата.

Израел ваксинира по 200 000 души на ден и тази седмица може да се ваксинира всеки на възраст над 35 г. Учениците между 16 и 18 г. също могат да се ваксинират заради изпити.

Анафилактичен шок се наблюдава при 2,5 случая на 1 млн. ваксинирани с Moderna в САЩ

Анафилактичен шок се наблюдава при 2,5 случая на 1 млн. ваксинирани с Moderna в САЩ

Наблюдавани са 11 случая на тежки реакции на 1 млн. ваксинации с Pfizer/BioNTech