Тринадесет израелци са получили парализа на лицевия нерв, след като са получили първата доза ваксина срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech, съобщи "Йедиот Ахронот".

"Според данните на министерството у най-малко 13 души са се появили симптоми на пареза, но лекарите в системата на здравеопазването смятат, че броят на такива случаи е по-голям на практика", пише изданието.

Здравният министър и професор от БАН "за" и "против" ваксината на Pfizer/BioNTech

Здравният министър и професор от БАН "за" и "против" ваксината на Pfizer/BioNTech

"Бързата процедура за ваксината поставя повече въпросителни"

Eдин от ваксинираните e разказал, че няколко минути след ваксинацията е почувствал странни усещания по брадичката и в устата.

"Ходих с тях поне 28 часа. Не мога да кажа, че това изчезна напълно, но освен това нямам други болки", уточни мъжът.

Министерството на здравеопазването на Израел отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след получаването на първата доза, трябва да отложат втората ваксинация, докато се възстановят. 

23-ма починали в Норвегия след ваксинация с Pfizer/BioNTech

23-ма починали в Норвегия след ваксинация с Pfizer/BioNTech

"Тези случаи не предизвикват особена тревога"

Лекари обаче се съмняват в целесъобразността на прилагането на втората доза в такива случаи.

Масовата ваксинация срещу COVID-19 започна в Израел на 20 декември, втората доза ваксинираните започнаха да получават на 10 януари. През първия етап бяха ваксинирани здравните работници, студентите по медицина, служителите в старческите домове и държавни служители, за да послужат за пример на всички останали.

На втория етап започна ваксинирането на хора над 60 години и тези, които влизат в рисковите групи. Повече от 2 млн. души вече са получили първата доза от ваксината, а втората - над 200 хил. души.

В САЩ лекар почина след ваксинация с Pfizer/BioNTech

В САЩ лекар почина след ваксинация с Pfizer/BioNTech

"Няма друго обяснение" за смъртта