В Норвегия 23-ма души са починали след получаване на ваксината на американската фармацевтична компания Pfizer и германския стартъп BioNTech, съобщи Норвежката агенция по лекарствата.

Всички смъртни случаи са регистрирани сред възрастни хора над 80-годишна възраст с отслабен имунитет.

"Тези случаи не предизвикват особена тревога. Ясно е, че тази ваксина има много малък рисков фактор, за малки изключения, когато става въпрос за пациенти в напреднала възраст с влошено здраве", коментира говорителят на агенцията, цитиран от норвежката телевизия NRK.

За да се избегнат подобни инциденти в бъдеще, Националният здравен институт леко промени препоръките си за ваксиниране на възрастни пациенти със сериозни заболявания.

"Обичайните странични ефекти могат да допринесат за по-сериозно протичане на заболявания, съществуващи при възрастните хора", уточниха от ведомството.

Ваксинацията срещу коронавируса в Норвегия с препарата, разработен от BioNTech (и разпространяван от Pfizer), започна на 27 декември, като първите ваксини бяха получени от жители на старчески домове в Осло. Към днешна дата в страната са ваксинирани 25 000 души.