Произведената от Pfizer/BioNTech ваксина изглежда, че запазва ефективността си срещу мутациите на новия коронавирус, които се появиха във Великобритания и ЮАР, обявиха от двете компании, цитирани от АФП. 

Няколко нови варианта, всеки с генетични мутации, предизвикаха опасения, че вирусът се разпространява по-лесно и има вероятност да преодолее имунния отговор на ваксините.

Ваксината на BioNTech/Pfizer спира новия британски щам на коронавируса

Ваксината на BioNTech/Pfizer спира новия британски щам на коронавируса

Вариантът, известен като B.1.1.7, има голям брой мутации

По-рано от Pfizer/BioNTech обявиха, че е малко вероятно щамът от Великобритания да преодолее защитата на ваксината. Днес от двете компании заявиха, че резултатите от предварителните тестове показват, че имунизацията ще осигури подобна защита и срещу варианта от ЮАР.

В съобщение се посочва, че тези предварителни открития не показват необходимост от създаване на специална ваксина за появилите се мутации. Двете фирми допълват, че са готови да отговорят, ако нов щам преодолее имунната защита на ваксината и могат да подобрят ваксината си, ако се наложи.

COVID-19: Първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява инфекциите с 50%

COVID-19: Първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява инфекциите с 50%

Проучванията са направени в Израел

По-рано тази седмица американската биотехнологична компания Moderna обяви, че лабораторни изследвания показват, че ваксината й трябва да защитава срещу вариантите от Великобритания и ЮАР, но може да създаде допълнителна доза.

Последното проучване на Pfizer/BioNTech, което не е публикувано в журнал, е проведено от изследователи от Pfizer и Тексаския университет.

Авторите са сравнили антителата на 20 души, получили две дози от ваксината Pfizer/BioNTech по време на клинични изпитания в лабораторни условия, с мутации от Великобритания и ЮАР.

Експерти се тревожат, че мутацията E484K от ЮАР и Бразилия може да се изплъзне от имунния отговор.

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение

Изследването е установило, че антителата успяват да неутрализират всички тествани мутации. Подчертава се обаче, че ефективността е "малко по-малка" срещу три мутации, открити в ЮАР, включително E484K. Но според компаниите "малка е вероятността да доведе до значително намаляване на ефективността на ваксината". Те ще продължат да тестват всички мутации от ЮАР.

От германската компания BioNTech заявиха, че могат да подобрят ваксината си срещу новите варианти за няколко седмици.