Коронавирус ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, най-вероятно е ефективна срещу бързо разпространяващия се щам на коронавируса, който първо бе открит във Великобритания. Това показват резултатите от лабораторни изследвания на двете компании, пише "Файненшъл таймс".

Вариантът, известен като B.1.1.7, има голям брой мутации, които будят тревога, че може да заобиколят изгражданата от ваксините защита. Но изследователи в централата на BioNTech в Майнц са установили, че новите мутации са неутрализирани от антитела в кръвта на 16 пациенти, които са получили от ваксината на предишни клинични изпитания. Половината от тях са на възраст над 55 г.

Италия заплаши да съди Pfizer заради забавяне доставката на ваксини

Италия заплаши да съди Pfizer заради забавяне доставката на ваксини

Предпазване здравето на италианските граждани не подлежи на преговори

Изследването все още не е публикувано в журнал. Компаниите отбелязват, че няма голяма биологична разлика при неутрализирането между резултатите от лабораторните тестове на новата мутация и засечения щам на коронавируса в Китай през януари 2020 г. Но авторите подчертаха, че продължават да следят за значителни промени в Sars-Cov-2.

Това е първият тест по рода си, проведен от голям производител на ваксини, докато компаниите бързат да проверят дали ваксините им действат срещу новия щам.

Израел и Pfizer договорили най-големия експеримент върху хора през XXI век

Израел и Pfizer договорили най-големия експеримент върху хора през XXI век

Тел Авив не разкриваше факта, че Израел се е съгласил да споделя данни

По-рано този месец Pfizer и изследователи от Тексаския университет вече провериха една от многото притеснителни промени в новия щам, който се появи във Великобритания и ЮАР. Moderna и Oxford/AstraZeneca съобщиха, че очакват ваксините им да осигурят защита срещу мутацията B.1.1.7.