Израел си осигури голямо количество от ваксината на Pfizer-BioNTech благодарение на споразумение, което предвижда бързо предоставяне на данни от имунизацията. Световната осведомителна агенция АФП се е сдобила със споразумението.

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

Смята се, че повече хора са получили парализа

Еврейската държава е ваксинирала с първата доза повече от 2 милиона души. Израел е първи в света по процент ваксинирано население на държава. 

Тел Авив не разкриваше факта, че Израел се е съгласил да споделя данни с американско-германския съюз Pfizer-BioNTech по време на имунизацията.

След като активисти повдигнаха въпроси около нивото на споделяната информация с Pfizer, Министерството на здравеопазването на Израел публикува редактирано копие на договорените условия.

Израел продължава да регистрира голям брой заразени

Израел продължава да регистрира голям брой заразени

Общо 3 770 души са починали в страната от началото на епидемията

Сделката е наречена "Споразумение за сътрудничество с епидемиологични доказателства в реалния свят". В нея не се посочват конкретните условия за каквито и да е било данни за дозите. Но се отбелязва ясно, че Pfizer разбира Израел, че трябва да има достатъчно запаси, за да може бързо да събере качествена информация за ваксината.

Споразумението акцентира върху съвместния проект между Израел и американския фармацевтичен гигант като усилия за "измерване и анализиране на епидемиологичната информация, която произтича от прилагания продукт (ваксината)".

Израел с нов рекорд за заразени въпреки блокадите и масираното ваксиниране

Израел с нов рекорд за заразени въпреки блокадите и масираното ваксиниране

Вече над 500 000 заразени от началото на епидемията в Израел

Казва се още, че здравното министерство разчита на компанията да получи достатъчно дози, за да се поддържа ниво на ваксиниране, което е достатъчно за постигане на стаден имунитет и събиране на достатъчно информация възможно най-скоро.

И двете страни признават, че успехът на проекта зависи от темпото и мащаба на имунизацията в Израел, пише в документа.

По-рано този месец премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната се е съгласила да споделя с Pfizer и с целия свят статистически данни, които ще помогнат за разработване на стратегии за справяне с коронавируса.

Той подчерта, че споразумението с компанията ще помогне Израел да се превърне в първата държава в света, която ще излезе от пандемията.

Според Техила Шварц Алтшулер, специалист за защита на личните данни към Института за израелска демокрация, Израел може да предостави на Pfizer в рамките на месец или 6 седмици данните за няколко милионa души. Тя предупреди, че сътрудничеството граничи с "най-големия експеримент върху хора през XXI век".