Според ново изследване, ваксината BioNTech и Pfizer, която вече се поставя и България,осигурява защита срещу откритата във Великобритания мутация на коронавируса,както и срещу други възможни мутации, предаде Дойче веле.

Посочва се, че експерти от Американската служба за контрол над пандемиите демонстрират оптимизъм за ефикасността на ваксината. В Германия вирусологът Кристиан Дростен заяви, че наистина може да успокои гражданите, които сега се тревожат по този въпрос.

Известните до момента данни сочат, че най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение. От събитията в Англия се вижда, че мутацията B.1.1.7 не е по-смъртоносна, но пък се разпространява с 50 до 70% по-бързо - това означава, че един човек предава вируса на много повече хора.

Вирусоложката Изабела Екерле, която завежда отдел "Инфекциозни заболявания" в университетската клиника на Женева, смята, че опасността от новия вариант на вируса досега не е била взета достатъчно насериозно.

"Отново се изчаква, докато стане прекалено късно, и отново се игнорира гласът на науката", заяви тя.

Водещиятгермански вирусолог от клиниката "Шарите" Кристиан Дростен предполага, че репродукционното число на варианта от Великобритания навярно е 1,5.(Репродукционното число R показва колко други хора заразява средно едининфектиран.) Ако предположението наистина се докаже, би представлявало сериозен проблем, твърди Дростен.

Според него, би трябвало внимателно да се наблюдава и другата мутация на вируса, която се появи в Южна Африка. Според някои американски експерти е възможно, тя да се окаже дори по-опасна от британската мутация.

Затова Дростен препоръчва да се тестват всички завръщащи се пътници от Южна Африка, което би могло да предотврати бързото разпространение на този вирусен вариант. Също като британския вариант, южноафриканската мутация, обозначена като 501.V2, демонстрира значителни отлики от първоначалния коронавирус - особено по отношение на протеиновата му обвивка. А именно тя играе централна роля за разпространението на вируса. Мутациите от Великобритания и Южна Африка улесняват достъпа на вируса до определени рецептори, поради което той става по-лесно прилепчив. Засега не може да се каже окончателно дали новите мутации са по-заразни и за децата.