Първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява инфекциите с 50% 14 дни след поставянето й. Информацията разпространява "Таймс ъв Израел", позовавайки се на Министерството на здравеопазването на еврейската държава.

Предварителните данни от кампанията за имунизация в Израел показват, че инфекциите намаляват с 50% 14 дни след поставянето на първата от двете дози.

Израел продължава да регистрира голям брой заразени

Израел продължава да регистрира голям брой заразени

Общо 3 770 души са починали в страната от началото на епидемията

Шарон Алрой-Прейс, ръководител на отдела за обществено здраве към ведомството, коментира пред Канал 12, че данните са предварителни и се базират на резултатите от направените тестове сред тези, които са получили първата доза и израелци, които не са ваксинирани.

В същото време са публикувани други данни на здравната организация Clalit, които показват, че шансът да се зарази човек с коронавирус спада с 33% 14 дни след ваксинирането. Данни на Maccabi пък сочат, че шансът човек да се зарази с коронавирус спада с 60% 14 дни след поставянето на първата доза.

Във всяко от проучванията са включени 400 000 пациенти. Не е ясна причината за разликата в проучванията.

Израел с нов рекорд за заразени въпреки блокадите и масираното ваксиниране

Израел с нов рекорд за заразени въпреки блокадите и масираното ваксиниране

Вече над 500 000 заразени от началото на епидемията в Израел

Втората доза се очаква да осигури 95% защита от коронавируса седмица след поставянето й.

Шарон Алрой-Прейс предупреди, че близо 1/5 от над 1000 случая с пациенти в тежко състояние с коронавирус са получили първата доза от ваксината, което според експерта подчертава нуждата хората да продължават да се пазят след първата доза.

17% от новите сериозни случаи днес, или 180 случая, са след първата доза, каза тя.