Тежките алергични реакции към коронавирусната ваксина на Moderna са редки, съобщават Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), след като над 4 милиона души получиха първата си доза в САЩ

Въз основа на данните, CDC коментира, че анафилактичен шок, животозастрашаваща алергична реакция, има в 2,5 случая на 1 милион приложени ваксини.

Агенцията предупреди, че рискът от анафилаксия е труден за сравнение с ваксините, които не са COVID-19, тъй като все още е програмата за ваксинация е в ранен етап.

Към 10 януари има 10 случая на анафилаксия от Moderna, съобщени сред 4,04 милиона души, които са получили първите си дози от ваксината на Moderna, според седмичния доклад на агенцията за заболеваемостта и смъртността.

В девет случая началото настъпва в рамките на 15 минути след ваксинацията. Няма съобщения за смъртни случаи, свързани с анафилаксия.

CDC заявява, че характеристиките на тежките алергични реакции към ваксината на Moderna са подобни на тези, съобщени при ваксината на Pfizer и BioNTech.

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

Ваксините са надежда, според Гебрейесус

По-рано този месец CDC съобщи и за тежките алергични реакции към Pfizer/BioNTech, настъпили при 11,1 случая на 1 милион ваксинации.

И при двете ваксини симптомите се появяват в рамките на минути след ваксинацията и са по-чести сред жени. Много от тези, които са претърпели анафилаксия, след като са получили някоя от ваксините, са имали анамнеза за алергии или алергични реакции, а няколко от тях са имали анафилаксия и в миналото, коментира CDC.

Агенцията заяви, че местата, където се прилагат ваксини COVID-19, трябва да тестват ваксинираните, да разполагат с необходимите консумативи и служители за управление на анафилаксията и незабавно да лекуват подозрителни случаи с инжектиране на епинефрин, същото лекарство в EpiPens.

Мониторингът от системата за докладване на нежелани събития на ваксината открива 21 случая на анафилаксия след прилагане на 1 893 360 дози от ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19, 71% от тях са възникнали в рамките на 15 минути след ваксинацията.

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема COVID-19 за заплаха

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема COVID-19 за заплаха

35% очакват след пандемията българите да са по-склонни да се ваксинират по принцип