100 милиона души ще достигне броят на заразените с коронавирус до края на януари, но ваксините имат потенциала да бъде овладяна пандемията.

Това заяви шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от "Синхуа".

Повече от два милиона души са починали от COVID-19 в цял свят.

Той счита разработването и одобряването на безопасни и ефективни ваксини по-малко от година след появата на нов вирус за зашеметяващо научно постижение и източник на надежда.

Понастоящем ваксинацията срещу COVID-19 върви в повече от 50 страни, каза Тедрос, но почти всички, са държави с висок или среден доход.

Фаучи: САЩ остават в СЗО и може да се присъединят към COVAX

Фаучи: САЩ остават в СЗО и може да се присъединят към COVAX

САЩ ще изпълнят финансовите си задължения към СЗО

"Трябва да работим заедно като едно глобално семейство, за да осигурим спешното и равноправно пускане на ваксините", каза той.

Шефът на СЗО също подчерта, че ваксините допълват, но не заменят основните мерки за обществено здраве.

Според последните данни на СЗО, към четвъртък има 95 612 831 потвърдени случая на COVID-19 и 2 066 176 смъртни случая в целия свят.

Световната здравна организация (СЗО) и Пекин са можели да действат по-бързо, когато COVID-19 за пръв път се появи в Китай, заключи по-рано този месец група, разследваща глобалната борба с пандемията.

Във втория си доклад Независимият панел за готовност и отговор на пандемията заяви, че оценка на "хронологията на ранната фаза на заразата показва, че имаше потенциал да се действа по-бързо по отношение на ранните признаци".

COVID-19 беше засечен за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., преди да се разпространи светкавично отвъд границите на Китай, за да създаде глобален хаос, струвайки повече от 2 млн. живота и удряйки тежко икономиките.

Припомняме, че междувременно главният медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън, Антъни Фаучи потвърди в четвъртък, че САЩ ще останат член на Световната здравна организация (СЗО).

В сряда Байдън подписа изпълнителна заповед, с която отменя решението на администрацията на Тръмп да се оттегли от СЗО.

САЩ ще изпълнят финансовите си задължения към СЗО и ще спрат да отзовават служители, работещи с организацията.

Скастриха СЗО и Китай, можело е да действат по-бързо с коронавируса

Скастриха СЗО и Китай, можело е да действат по-бързо с коронавируса

"Здравните мерки можеха да бъдат приложени по-категорично"

Той също така обяви, че Байдън вероятно ще подпише директива за намерението да се присъедини към инициативата COVAX, която има за цел да осигури равномерно разпределение на коронавирусната ваксина по цял свят.