Китай въведе дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 за своите граждани, които планират трансгранични пътувания, присъединявайки се към други държави, които издават подобни документи, докато търсят начини да отворят отново икономиките си, съобщава "Ройтерс".

Тъй като ваксините се разпространяват в световен мащаб, няколко държави, включително Бахрейн, вече въведоха сертификати за идентифициране на ваксинирани хора, а Европейският съюз се съгласи да разработи ваксинационни паспорти под натиска на зависимите от туризма южни страни.

Сертификатът, издаден от Китай, ще съдържа подробна информация за ваксинацията срещу COVID-19 на притежателя на и резултатите от тест за коронавирус, съобщи на уебсайта си Министерството на консулските въпроси към китайското външно министерство.

ЕК представя зелен електронен пропуск за ваксинираните на 17 март

ЕК представя зелен електронен пропуск за ваксинираните на 17 март

Мамер отбеляза още, че няма да се нарича паспорт, а "зелен електронен пропуск"

Външният министър Ван Йи заяви в неделя, че целта на сертификата е да се постигне взаимна проверка на информация като тестване на нуклеинова киселина и ваксинация и да допринесе за безопасното и нормално взаимодействие на хората.

Не е ясно с кои държави преговаря Китай, за да бъде признат сертификатът му за COVID-19.

Китай все още не е обявил каквото и да е облекчение на карантинните ограничения за хората, пристигащи в Китай, които са ваксинирани срещу COVID-19.

Съществуващите карантинни изисквания трябва да останат в сила за хората, пристигащи в Китай, тъй като е възможно ваксинирани хора все още да бъдат заразени с вируса, коментира през февруари говорител на китайската Национална здравна комисия.

Може ли Европа да спаси своята туристическа индустрия от коронавируса?

Може ли Европа да спаси своята туристическа индустрия от коронавируса?

ЕС се бори да произвежда и разпространява ваксини, за да отвори своята икономика и международни пътувания

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени 13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация 18.3%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват 19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно 46.0%

Не мога да преценя 2.4%