Европейските правителства търсят начини да подпомогнат затруднените си туристически и хотелиерски сектори, тъй като кампаниите за ваксиниране (по-бавни от очакваното) и продължителните мерки за блокиране изострят и без това сериозните загуби на фона на продължаващата пандемия COVID-19, пише Natioanl Interest.

Усилията за създаване на здравни сертификати е малко вероятно да бъдат достатъчни за подпомагане на индустриите, които вероятно ще изискват допълнителна държавна подкрепа през следващите месеци. Европейските държави започнаха ваксинационните си кампании между края на декември и началото на януари. Но в континентална Европа логистичните проблеми, свързани с производството и разпространението на ваксини, възпрепятстват усилията за ваксинация.

Това създава проблеми за възстановяването на европейския туристически сектор (пътувания и настанявания, които са особено важни за генерирането на приходи). През последните седмици няколко южноевропейски правителства изразиха интерес да издават така наречените "здравни паспорти", които да позволят на хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, да пътуват в чужбина, наред с други дейности.

Европейският съюз обсъди и издаването на "здравен паспорт" в края на януари, въпреки че не бе взето решение.

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения

Испания изрази интерес към общоевропейски "здравен паспорт", така че гражданите от други страни от ЕС да могат да я посещават. Дания, Естония и Чехия също изразиха интерес към въвеждането на здравни сертификати. Но страни, включително Франция и Белгия, изразяват загриженост по въпроси като поверителността на данните и дискриминация срещу хора, които не са ваксинирани.

В края на януари гръцкото правителство изпрати писмо до Европейската комисия, в което предлага създаването на сертификат за "улесняване на свободата на движение на лица, които са ваксинирани срещу COVID-19". На 8 февруари Гърция и Израел подписаха споразумение за облекчаване на ограниченията за пътуване за ваксинирани израелски граждани, пътуващи до Гърция. Това може да създаде прецедент за подобни двустранни споразумения между държавите.

Кипър заяви, че от март ще вдигне изисквания като тестване и карантина за пътници, които са ваксинирани срещу COVID-19.

Европейските страни се надяват да облекчат повечето ограничения за пътуване преди Великден в края на март и началото на април, но това вероятно е твърде оптимистично, като се има предвид бавният темп на ваксинациите. Въздействието на пандемията върху работните места и спестяванията на домакинствата също ще навреди на секторите пътуване и хотелиерство, тъй като много хора ще имат по-малко доходи, които могат да отделят за пътуване.

Провалът на ваксинацията заплашва втори туристически сезон в ЕС

Провалът на ваксинацията заплашва втори туристически сезон в ЕС

Бавен темп на възобновяване на работата на бизнеса

Европейските правителства въведоха мерки за блокиране през ноември и декември в отговор на нарастващия брой инфекции COVID-19. Повечето от тези правителства наскоро удължиха тези мерки, които в много случаи ще продължат поне до средата на март. Това ще продължи да има отрицателно въздействие върху вътрешната и международната мобилност, което допълнително ще отслаби туристическия сектор.

Продължителните мерки за блокиране също ще предотвратят създаването на нови работни места, особено в дейности, свързани с услуги и ще намалят разполагаемия доход на домакинствата за развлекателни дейности или пътувания. Несигурността относно бъдещето на ограниченията за пътуване също може да доведе до забавяне на решенията, свързани с пътуване.

Германското правителство обмисля да удължи съществуващите си мерки за блокиране до 14 март. На 10 февруари гръцкото правителство обяви по-строги ограничения за региона Атика, където се намира столицата Атина.

Испания и Португалия удължиха затварянето на общата си сухопътна граница до март, а трябваше да я отворят на 10 февруари.

На 1 февруари Франция забрани несъществени пътувания до и от страната. На 10 февруари министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че хората не трябва да резервират почивките си в страната или в чужбина поради съществуващата несигурност.

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Председателства Г7 и може да съгласува международна система за пътуване, работа или туризъм

На фона на продължителни кампании за блокиране туристическите компании в Европа вероятно ще замразят плановете за наемане и ще се нуждаят от допълнителна държавна подкрепа през следващите месеци. Това ще бъде особено вредно за страните от Южна Европа, където туризмът е важен източник на икономическа активност и заетост.

Според Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) туризмът в Европа е намалял със 70% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. В средата на 2020 г. ЕС одобри 750 милиарда евро фонд за възстановяване, съставен от безвъзмездни средства и заеми за държавите-членки. Понастоящем националните правителства представят своите предложения за разходите на Европейската комисия.

В края на януари еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит заяви, че секторите за хотелиерство и ресторантьорство на страните трябва да бъдат в основата на тези разходни планове. Организации, представляващи малки и средни предприятия (МСП) в секторите на туризма и хотелиерството в цяла Европа, предупредиха, че икономическата криза и неравномерният достъп до държавна помощ могат да доведат до консолидация на сектора, като МСП могат да бъдат погълнати или дори елиминирани от техните по-големи конкуренти - повишаване на риска от допълнителни съкращения.

Това ще допринесе за по-бавно икономическо възстановяване в Южна Европа, където страните са силно зависими от туризма за заетост и приходи, в сравнение с по-силните и по-диверсифицирани икономики на север.

Туризмът представлява около 20% от БВП в Хърватия, 18% в Гърция, 13% в Италия и 12% в Испания. За сравнение, той представлява по-малко от 6% от БВП в северните страни като Германия и Холандия.

В началото на февруари Испанската конфедерация на хотелиерството и туристическото настаняване поиска от испанското правителство да предостави допълнителна помощ на сектора, включително разширяване на схемите за подпомагане на заетите, но неработещи заради пандемията.

В края на януари италианският Federalberghi, който представлява хотелиерството в страната, поиска от новото италианско правителство да одобри нова помощ за сектора, "преди да е станало твърде късно"

През последните седмици собствениците на гръцки ресторанти и барове излязоха по улиците на Атина, за да поискат отмяна на мерките за блокиране, които спират тяхната дейност.

ООН: Една година от пандемията ограниченията за пътуване остават

ООН: Една година от пандемията ограниченията за пътуване остават

69 от 217 дестинации остават "напълно затворени"