Пандемичните ограничения напълно или частично са затворили 2/3 от дестинациите по света за международен туризъм, съобщава Световната организация по туризъм, предаде ДПА.

Преди година Световната здравна организация обяви за пандемия разпространението на коронавируса. 69 от 217 дестинации остават "напълно затворени", се посочва в доклад за ограниченията за пътуване на Световната организация по туризъм.

Около същия брой дестинации са "частично затворени".

38 от 69 напълно затворени дестинации са така от най-малко 40 седмици, като се подчертава, че има "регионални различия" как се прилагат.

30 дестинации в Азия и Тихия океан са напълно затворени, двойно повече от тези в Европа. 11 дестинации в Африка, 10 в Америка и 3 в Близкия изток са напълно затворени.

От организацията поясняват, че появата на нови щамове на коронавируса е принудила много правителства да прекратят разхлабването на ограниченията за пътуване.

Международните пристигания са спаднали със 74% през 2020 г. в сравнение с предходната година, което е нанесло икономически загуби в размер на 1 трилион долара. Най-големият спад е в Азия и Тихия океан, където са отчетени 84%.