Дигиталните ваксинационни сертификати на ЕС ще бъдат готови най-късно през юни, заяви испанският външен министър, цитиран от "Скай нюз". Миналия месец лидерите на Европейския съюз се договориха да работят по сертификатите, за да се опитат да стартират туризма. 

В изказването си в сряда Аранча Гонсалес Лая коментира, че схемата ще бъде добър инструмент за европейските граждани и "ако всичко върви добре, ще имаме сертификат за ваксинация най-късно през юни". "Ако може да е в средата на май, по-добре, но не по-късно от юни", добави тя.

Сертификатите не биха попречили да се пътува без ваксина, но тези, които имат такъв, ще могат да преминат по-бързо през границите на ЕС, допълва тя.

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

Електронен документ с QR-код...

След повече от 900 000 смъртни случая от коронавирус в Европа, континентът е потънал в дълбока рецесия, а туризмът е сериозно засегнат. Гонзалес Лая заяви пред радио "Онда Серо" в сряда, че парламентът на ЕС се е съгласил да ускори схемата.

Но външният министър предупреди, че точно сега "не е моментът за пътуване" и че колкото по-отговорни са хората, "толкова повече възможности ще имаме да прекараме едно нормално лято".

Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията в Европа и е регистрирала 75 305 смъртни случая. Министерството на здравеопазването не предоставя официални данни за ваксинацията, така че е трудно да се определи постигнатият напредък.

Испания въвежда задължително носене на маски на открито

Испания въвежда задължително носене на маски на открито

Мярката е опит да се ограничи скок на инфекциите поради великденските празници

Въз основа на разговори с регионалните здравни служби се смята, че около 60% от възрастните хора са получили доза, съобщава "Ел Паис".

Коментирайки очевидно бавното разпространение, Гонсалес Лая заяви, че "ако ваксините пристигнат", Испания ще може да ги приложи в рекордно кратко време благодарение на испанската национална здравна система, "която е много бърза".

Тя каза също, че ваксината Оксфорд-АстраЗенека е безопасна и че Испания ще следва съветите на регулатора на ЕС по лекарствата и ще продължи да я използва.

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите
Обновена

Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите

До момента в Германия ваксинираните с продукта на AstraZenaca са около 2,7 милиона