Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината на "Астра зенека" и сигнали за много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с много ниски тромбоцити. Има такива съобщения за две състояния - при който се засяга мозъчен венозен синус - при 62 пациенти, и тромбоза в коремната област - 22 случая, като информацията е от над 25 млн. ваксинирани лица.

Това заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата. Анализът на ЕМА включва становището на 25 експерти от различни специалности, като е решено, че отношението "полза - риск е положително и ваксината може да бъде прилагана, но все пак се намира връзка между ваксината и реакциите".

В тази връзка се препоръчва медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица, да се наблюдават състояния и симптоми - като такива са задух, подуване на долни крайници, болка в корема, размазано виждане и други.

"Ако някое лице има такива симптоми, да се консултира с медицински специалист", призова Кирилов. В България не са докладвани тези специфични състояния.

Ангелов свиква спешно ваксинационния щаб заради ваксината на "АстраЗенека"

Ангелов свиква спешно ваксинационния щаб заради ваксината на "АстраЗенека"

По-рано днес ЕМА обяви, че има връзка между ваксината и тромбите

Припомняме, ваксинацията с продукта на Оксфорд у нас бе временно спряна заради три смъртни случая в България - 57-годишна жена от Пловдив, 54-годишна жена от Благоевград, и 47-годишен мъж от Благоевград. И за тримата становището на здравните власти е, че не са починали от ваксината, а са имали забовявания.

Някои други страни също временно спряха ваксинацията с този продукт. След проверка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че ваксините на "АстраЗенека" са безопасни.

НОЩ обаче ще събира повече информация за ваксината на , като се осланя и на реакции от ЕМА, затова поставянето на втората доза на вече имунизираните ще се отложи до възможно най-последния срок. Какво следва - експертите от ЕМА не препоръчват на лицата, на които е поставена ваксина, специфична профилактика.

"Единственото, което лекарите препоръчват, е да се наблюдават ваксинираните лица. В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини", обясни шефът на ИАЛ. Здравният министър Костадин Ангелов добави, че вчера Ваксинационният щаб е взел решение - ваксината на "Астра зенека" да се прилага с повишено внимание на жени под 60 г. и да не се прилагат при жени с повишен риск от тромбоза.

Министърът добави, че е настоял за единно европейско становище по отношение на ваксината за всички европейски граждани.

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Купуваме допълнителни над 1,5 млн. ваксини на "Пфайзер"

Добавката от 1000 лв. за работещите на първа линия остава и след 30 април

Той съобщи, че джипитата разполагат с всички РНК ваксини и ваксинацията върви, очаква се нова доставка на ваксината на "Пфайзер" до края на април. Отваря се първа фаза отново - за лекари, медицински сестри и санитари, които са пропуснали първия етап, същото е положението и при учителите, каза Ангелов. Причината е, че се появяват още желаещи да се ваксинират.

Богдан Кирилов обясни и как вървят проучванията с другите ваксини - продължават проучванията на още три ваксини - като клиничните данни се оценяват, продължава и предварителният преглед на китайската ваксина "Синовак". Провеждат се консултации за новите варианти на ваксините, като ЕМА е разработила указания в тази посока всички производители да извършват проучвания и да имат периодични доклади за безопасност всеки месец. Начинът, по който работи системата, позволява да се регистрират потенциални рискове, категоричен е Богдан Кирилов.

Костадин Ангелов призова процесът по ваксинация да не спира и гражданите да бъдат спокойни, че в момента, в който има каквото и да е било съмнение, че ваксината на "Астра Зенека" не е безопасна, то веднага поставянето й ще бъде прекратено. На този етап здравните власти нямат никакви съмнения и опасения в тази посока.

Вчера бе потвърдено за редки, но сериозни тромбози в малък брой хора, които са получили ваксината на Oxford/AstraZeneca, което накара редица европейски държави да променят препоръките. У нас министър Ангелов свика спешно заседание на ваксинационния щаб. След това бе оповестено, че ваксинацията с "Астра Зенека" продължава, но с особено внимание.