Кабинетът отпусна 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни ваксини срещу COVID-19, произведени от "Пфайзер/Бионтех".

Със средствата ще бъдат осигурени общо 1 533 037 дози.

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че само осигурявайки необходимите количества ваксини, ще можем да се справим с пандемията.

Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем, подчерта той.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

Правителството реши и да се осигурят условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти с коронавирус, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април тази година.

По думи на министър-председателя това е ефективна мярка за справяне с пандемията и за мотивация на кадрите в системата.

Той посочи, че независимо от следизборната ситуация държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с вируса.

Припомняме, до засиления интерес към РНК ваксините, каквато е тази на "Пфайзер", се стигна заради съмнения, че векторната ваксина на "АстраЗенека" причинява тромбози. Това разколеба голяма част от обществото за ваксинация, тъй като към момента при личните лекари са налични единствено дози именно на "АстраЗенека".

Преди дни стана ясно, че у нас са пристигнали още 62 010 дози от ваксината на "Пфайзер"Здравният министър информира, че половината от тях ще бъдат разпределени сред общопрактикуващите лекари, така че да се гарантира, че всеки желаещ РНК ваксина, ще може да си постави такава.

Вече никой не може да каже, че няма ваксини, доволен Борисов

Вече никой не може да каже, че няма ваксини, доволен Борисов

Докато се състави другото правителство, да си гледаме ангажиментите, изтъкна премиерът