Докато се състави другото правителство, важно е всеки ден да си гледаме ангажиментите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посрещането на нова пратка с 62 200 дози от иРНК ваксина, на което присъстваха също здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Половината от доставените днес ваксини са за личните лекари, а останалите ще бъдат поставени във ваксинационните центрове.

Премиерът подчерта, че е обещал на българите да имат най-добрите ваксини, безплатно и доброволно.

Той настоя да се пускат "зелени коридори", както и при личните лекари, тъй като по негови думи това е единственият шанс да се справим с епидемията.

Бойко Борисов подканя за активна ваксинация

Бойко Борисов подканя за активна ваксинация

За да имаме една сериозна армия от победили коронавируса

Ваксинирайте бързо, призова Борисов.

При посещението стана ясно, че над 60 000 дози ваксини са пристигнали днес от общо 2.7 млн. очаквани от "Пфайзер". До края на юни пък трябва да пристигнат 500 000 дози от "Модерна".

До края на настоящия месец ще пристигне първата доставка от договорените 700 000 ваксини на основата на информационна РНК.

"Първата доставка от договорените 1,3 ваксини РНК ще дойдат до края на април. Вече сме спокойни, че всички ще могат да си постават иРНК ваксина, за която има толкова голям наплив в момента", отбеляза здравният министър.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

Той съобщи, че досега са ваксинирани 503 000 души, като до края на днешния ден се очаква да бъдат поставени още над 10 000 ваксини. Министърът увери, че няма притеснения за темпа на ваксинацията.

По негови данни до края на септември са осигурени "Ремдесивир" за лечение на тежки случаи на коронавирус, дезинфектанти и всякакви консумативи. Очаква се до края на юни да пристигнат 3,2 млн. дози от препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

Изпълнителният директор на ИАЛ добави, че през април освен РНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", се очакват също количества и от векторните ваксини. Сред тях е и четвъртата ваксина, одобрена от Европейската комисия - на компанията "Джонсън и Джонсън", от която ще пристигнат около 40 000 дози. Това ще е първата еднодозова ваксина, която ще се поставя в ЕС и у нас.

Поел съм ангажимент - изпълва се, така че никой не може да каже вече, че няма ваксини, изтъкна Борисов.

анкета

Трябва ли COVID ваксинацията да е задължителна за определени професии?

Виж резултати

Да, защото заразяването на цели колективи е риск за цялата икономика 25.9%

Да, защото някои работят с особено уязвими хора 14.7%

Не, това би било прилагане на двоен аршин 5.1%

Не, това би нарушило правата им 42.6%

Няма значение, рано или късно ще принудят всички да се ваксинират 11.6%