По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса - ваксинирани и оздравели. С милитаристичната метафора за "армия" премиерът Бойко Борисов подкани отново ваксинационната кампания у нас да върви с по-бързи темпове и докторите да бъдат активни.

Прогноза: 15 000 се лекуват в болница до седмици, ако отворим

Прогноза: 15 000 се лекуват в болница до седмици, ако отворим

Лъчезар Томов е притеснен от опасния сигнал на властта - "правете каквото си искате"

Борисов подчерта, че са осигурени над 200 000 дози ваксини срещу COVID-19, след като днес пристигнаха още 151 000 ваксини. В рамките на три дни у нас дойдоха доставки на "Модерна", "Пфайзер" и "Астра Зенека", като днешната и най-голяма доставка е именно от последната ваксина.

През април се очакват още над 700 000 дози ваксини с най-големи доставки именно на "Астра Зенека", спрямо която вече се натрупа сериозно недоверие и в последните дни няма голям интерес към зелените коридори.

За месец април разпределението на доставките е следното: около 300 000 дози от "АстраЗенека", 250 000 дози от "Пфайзер-Байонтех", около 90 000 дози от "Модерна". Очаква се, че ще има две доставки по 20 000 на ваксината "Джонсън и Джонсън" след средата на април.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

Премиерът припомни решението за разхлабване на мерките.

Със заповед на здравния министър от утре, 1 април, врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23,00 ч.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 27.9%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

По време на днешното правителствено заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген "всичко в едно" за диагностика на COVID-19 за България от Европейската комисия. Дарението е по линия на специалния инструмент на Европейката комисия, който подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване на ваксини за всички европейски граждани. Съгласно договора България ще получи 134 825 антиген теста "всичко в едно". Тези тестове се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.