Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани в следващите няколко седмици, ако отворим. Това прогнозира пред БНР математикът Лъчезар Томов по повод разхлабването на мерките.

Според него е много рано за отпускане на ограниченията.

Може да намаляват хоспитализираните, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, подчерта Томов.

По негови думи британският вариант е много по-труден за контролиране от останалите.

Той заяви, че у нас няма преследване за спазване на стандартните мерки, а именно правилното носене на предпазна маска.

Кантарджиев: 1.8 млн. са с имунитет срещу коронавирус, до седмица спадат случаите

Кантарджиев: 1.8 млн. са с имунитет срещу коронавирус, до седмица спадат случаите

Не правете избор обаче, съветва епидемиологът

Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално, поясни математикът и допълни, че в България имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд.

По негови думи болничната система и сега е капитулирала, защото има по една интензивна сестра на 20-30 души. Той изтъкна, че сега има повишена смъртност, която е доста над официалната.

Томов бе категоричен, че няма как психическото здраве да е за сметка на физическото.

Ангел Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

Ангел Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

Ако не пречупим тренда на вируса, пак ще затегнем

Според него най-опасен е сигналът, който дава властта с новата заповед за разхлабване на мерките - "правете каквото искате".

По негови думи у нас стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия заради по-слабия трафик между регионите.

Експертът поясни, че по време на експоненциален ръст, какъвто отново има в момента, ваксинирането е неефективно. Той обаче заяви, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират, защото ако рисковите групи бъдат имунизирани по-бързо, натискът над болниците ще намалее.