Утре мерките срещу коронавируса отново се разхлабват, за повече от година опит се знае, че когато те са с действие повече от две седмици, се натрупва умора в обществото. Натрупа се умора и в органите на РЗИ, Агенция по храните и полицията. Затова се предприемат мерки на разхлабване, но то не е толкова голямо - остават маските и се забранява събирането на много хора на едно място. Така пред БТВ д-р Тодор Кантарджиев, Директор на Центъра по заразни и паразитни болести обясни вчерашното решение за отваряне на различни сектори от 1, 5 и 12 април.

Той обясни, че вчера електронната му поща била пълна с писма на възмутени от разхлабването на мерките граждани.

Нищо толкова не се разпуска, съобразяваме се с медицинските показатели, с натоварване на болници и система. Въпреки че призна, че ситуацията е сериозна, важни са маските и да не се събираме много хора.

Кантарджиев е оптимист, че няма експоненциално разпространение на вируса в момента и че заразените не са 20 000, но започнат ли 10 да заразяват 25, тогава "нещата стават лоши". Кантарджиев каза, че сега сме в плато, с доста висока заболеваемост, до седмица трябва да започне спадане на броя на случаите.

Засега болниците имат възможности, постоянно се разкриват легла.

Рекорден брой нови случаи на коронавирус: 5176

Рекорден брой нови случаи на коронавирус: 5176

Активните случаи са 69 666...

Ако трябва да сме обективни и да си помислим, че ако миналата година се беше случило това, нямаше подготвени болници, нито кислород..., обясни той. За съжаление е повече натоварването от ноември миналата година, дай Боже, мерките преди 10 дни да сработят, а и сега няма чак такова разхлабване, добави той.

Кантарджиев коментира ваксинацията: 300 000 са преболедували официално, вероятно обаче те са повече от 1.2 млн., 458 000 - са имунизираните. Така около 2 млн. души у нас са с имунитет. Няколко пъти повече са прекарали инфекцията леко от тези, които са лежали в болница. "Мисля, че около 1.8 млн. души са с имунитет срещу вируса", каза Кантарджиев.

Борим се максимално бързо да ваксинираме, всичките ваксини, които имаме, да я поставяме в рамките на дни, каза той. Целта е да има повече ваксинирани, за да няма епидемично разпространение, а да само отделни клъстери и случаи.

Ангел Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

Ангел Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

Ако не пречупим тренда на вируса, пак ще затегнем

Това е целта ни от една година. Всичко се затваря, докато дойде ваксината, а сега като я има вече, я слагаме. Но при масовата ваксинация, критиките са масови за различните ваксини. Натрупват се знания, но обществото е много чувствително за различни случаи, каза още специалистът.

Д-р Кантарджиев добави, че засега няма връзка между ваксинирани и тежки странични ефекти, но посъветва месец след ваксинацията да се пие малко повече доматен сок, най доброто средство срещу кръвосъсирване, ликопенът пречи на тромбите. Лимонът също влияе добре за имунитет.

Относно ваксината на "Астра зенека" той смята, че тя е обект на много критики, защото е много евтина. От над 17 млн. имунизирани с "Астра зенека" няма описани такива чудеса, мислите ли, че Великобритания ще допусне масово ваксиниране със странични ефекти повече от нормалните, запита риторично Кантарджиев.

Много се критикува, че всичко е без план - напротив имаме план, посочи Кантарджиев. Посланията, които се отправят, е да се говори само истината. Казваме истината и затова тези цифри за странични ефекти, трябва да бъдат превеждани от специалисти на обществото.

Аспарух Илиев за мерките: В кухнята гори, а каним гости в хола да разпуснем

Аспарух Илиев за мерките: В кухнята гори, а каним гости в хола да разпуснем

Претоварването на болниците е факт

Избор на ваксина ще има в края на април месец, тогава ще има повече ваксини, каза той. Не правете избор обаче, съветва Кантарджиев. За възрастни той съветва да ползват "Астра зенека", а алергичните хора трябва да се замислят и един два-дни преди ваксинация да се вземат противоалергични лекарства при ваксиниране с иРНК ваксини.

Има вариант ваксината може да стане ежегодна при мутации на вируса. За ваксинираните наскоро трябва да са спокойни една-две години, категоричен е специалистът.

Сертификатът пък е нужен, за да се намалят случаите, а изкарването му е безплатно.

Кантарджиев обясни защо има повече смъртни случаи от коронавирус: Не са само медицински проблеми, има хронични проблеми, недобре контролирани, застаряването, хората забавят медицинска помощ също при заразяване.

Новият британски вариант заразява и деца, млади, бременни. Няма доказани други варианти в нашата страна, показват резултатите от секвенираните проби. Различна е симптоматиката обаче на английския щам - с резки прояви на дихателните пътища, сега няма липса обоняние, но пък има силно отделяне на секрети в горните дихателни пътища.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 40.9%

Не, безсмислено е 27.9%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%