Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове. Така обясни отхлабването на мерките на фона на постоянния ръст на новозаразените с коронавирус държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му винаги, когато здравните власти взимат решение за промяна на мерките се сблъскват с двете реалности - желанието на хората и бизнесът да продължат да работят и данните за новодоказаните случаи. Търсенето на баланс между двете е много спорно и 1% е разликата между хората, които считат, че не трябва да се разхлабват мерките в сравнение с тези, които искат да се разхлабват мерките, отчете Кунчев.

Аспарух Илиев за мерките: В кухнята гори, а каним гости в хола да разпуснем

Аспарух Илиев за мерките: В кухнята гори, а каним гости в хола да разпуснем

Претоварването на болниците е факт

Много е рано да се търси ефект от мерките, но важното е да не продължи нарастването на случаите. На фона на това, което се случва в Европа, не са толкова лоши данните, в сравнение с естонските и словашките данни, изтъкна доц. Кунчев.

Според него, ако се слушат лекарите, те винаги застъпват тезата мерките да бъдат по-затегнати, но когато политиците взимат решения и няма как да отчетат и другата страна - тази, че хората имат нужда от глътка въздух.

Ако продължи растежът и не пречупим тренда на нарастване на случаите на коронавирус, пак ще трябва да се вземат допълнителни мерки, които да осигурят ненатоварване на болничните заведения, посочи здравният инспектор.

Кантарджиев: 1.8 млн. са с имунитет срещу коронавирус, до седмица спадат случаите

Кантарджиев: 1.8 млн. са с имунитет срещу коронавирус, до седмица спадат случаите

Не правете избор обаче, съветва епидемиологът

Според него трябва да се преосмисли и мярката със "зелените коридори" за ваксиниране. В края на април месец личните лекари и пациентите ще имат избор на ваксини.

Кунчев се надява, че коронавирусът е в състояние да се поограничи и изчезне, но дали щяло да стане - било друг въпрос. Най-лошият вариант би бил, ако COVID-19 стане сезонен и за всеки един негов вариант да се прави ваксина всяка година.