В края на април не само, че ще имаме избор на ваксини, но ще има и свободен избор на ваксини. По-скоро ние трябва да работим по мотивацията на гражданите да искат да се имунизират, за да достигнем до заветните 70% колективен имунитет, за да си осигурим спокойствие като общество. Toва заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред журналисти, след като пристигнаха 51 600 дози от ваксината на "Модерна".

Следващите два месеца основната задача на здравните власти е да върви имунизационният процес по всички възможни канали. ½ от това, което идва, се оставя за втора доза, за да може хората да завършат имунизацията и да получат сертификата, който желаят. Половината от пристигналите количества ваксини винаги се дават на личните лекари.

По думите му натискът на епидемията е по-голям сега, но системата има възможност да го поеме.

За най-натоварените области откази за разлика от миналата година за приемане няма и болниците намират начин да се справят и с тази ситуация, обясни бе Кунчев.

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Няма да е напълно, но частично

Той отчете, че трябва да се взима предвид, че около милион или милион и половина български граждани вече са защитени - 250 000 от тях, защото са преболедували, но бройката е далеч по-голяма около 500 000 и 450 000 души, защото са имунизирани. Това е малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване темпа на нарастване. Продължаваме да търсим баланса и ако забелязвате - отваряме това, което не крие риск, изтъкна доц. Кунчев.

"Отваряме само местата, където хората могат да намерят някакъв отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят", подчерта здравният инспектор.

Българите - хем в паника заради COVID-19, хем не желаят ваксина

Българите - хем в паника заради COVID-19, хем не желаят ваксина

59% се страхуват от вируса, но едва 39% са склонни да се имунизират

На въпрос при какви стойности отново могат да бъдат затегнати мерките, доц. Кунчев заяви, че нещата са ясни и мерките могат да бъдат затегнати тогава, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре - нещо, което за момента здравните власти са преодолели и се върви към плато.

Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов уточни, че количеството разпределени ваксини за месец април по различните производители е следното: 250 000 дози се очакват от "Пфайзер-Байонтех", около 90 000 дози от ваксината на "Модерна", около 300 000 дози от ваксината "АстраЗенека" и ще има две доставки на ваксината "Джонсън и Джонсън" след средата на април за около 40 000 дози.