59% от българите изпитват паника заради пандемията от коронавирус. Това показва последното събиране на данни на Националната пандемична аларма.

Изследвани са общо 5 европейски страни, а именно България, Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Целта на проекта е да се проследят нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация заради коронавируса.

Измерват се промените в обществените нагласи и настроения според 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 ("Индекс на готовност за ваксинация"), степен на доверие в държавата и държавните институции ("Индекс на доверие в държавния апарат"), степен на страх ("Индекс на паника"), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората ("Индекс на въздействието") и личния опит на хората с COVID-19 ("Индекс на личния опит със заболяването").

От последната вълна през февруари индексът на паника се е повишил с 4 пункта в България, достигайки близо 59%. Все още обаче е значително по-нисък в сравнение с останалите изследвани страни. Ръстът-вероятно се дължи на покачването на заболеваемостта от началото на март, което доведе до затягане на противоепидемичните мерки в страната. За сравнение, в Чехия индексът отбелязва стойност от 64% - същото ниво, отразено през април миналата година. Подобни нива са измерени в Полша - 65%, както и в Словакия и Унгария, които отбелязват еднакви стойности от 66%.

Над 50% от пълнолетните българи все още умуват за ваксината

Над 50% от пълнолетните българи все още умуват за ваксината

Според изследване на "Афис" близо 40% пък искат да се ваксинират

От друга страна индексът на готовност за ваксинация се е увеличил през март във всички изследвани страни. Най-високата стойност по отношение на готвоност за ваксинация отбелязва Чехия (58%), като нивото в Унагария (57%) също е нараснало - стойностите и за двете страни са се увеличили с 9% от последната вълна. В България стойността на индекса се е увеличила с 4 пункта (39%), но все още е много по-ниска в сравнение с останалите държави. Словакия отбелязва увеличение с 2 пункта (54%), а в Полша няма промяна от втората половина на февруари (50%).

Относно гражданите, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, проучването показва, че най-голямо желание проявяват чехите (58%) и унгарците (57%), следвани от словаците (54%) и поляците (50%). Нагласите на българите сочат, че те са най-малко склонни да се ваксинират (39%).

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема COVID-19 за заплаха

Българинът остава скептичен към ваксината, но вече приема COVID-19 за заплаха

35% очакват след пандемията българите да са по-склонни да се ваксинират по принцип

Индексът на доверие в държавния апарат продължава да измерва ниски нива в изследваните страни. От петте държави най-високо доверие в държавата изразяват унгарците (44%), следвани от поляците и чехите (40%). По-ниско ниво на доверие се проявява от гражданите на България и Словакия - съответно с 36% и 35%.

Индексът на въздействието, който показва как настоящата ситуация влияе върху ежедневието на хората, пък продължава да се увеличава от началото на годината. От последната проведена вълна през февруари индексът се е увеличил с около 1% във всички страни, само в Полша той е останал на същото ниво.

Според проучването 63% от българите възприемат ефектите от пандемията сравнително по-тежко. За сравнение, в останалите страни стойностите по този индекс са съответно 61% за Полша, 63% за Чехия, 68% за Словакия и 66% за Унгария.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%