Обмисля се разхлабване на мерките след 31 март. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Най-вероятно учениците ще се върнат в училище на 12 април - след пролетната ваканция. Костадин Ангелов заедно с Красимир Вълчев ще изготвят списък. 

За заведенията ще има отваряне вероятно за тези, които могат да осигурят пространство на открито. Същото се отнася и до големите магазини, но моловете и нощните заведения остават затворени.

До края на днешния ден ще има заповед.

Най-високо експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април - след тяхната пролетна ваканция. Децата ще се върнат в детските градини и яслите на 5 април. От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет, за разлика от преди, когато били с 50% капацитет. Моловете, нощните заведения и големите магазини няма да отворят от 1 април. За последните ще може да работят само ако имат възможността да осигурят пространства за открито.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

Ресторантите ще могат да работят от 1 април само тези, които имат открити площи и градини. До 12 април за висшите учебни заведения ще остане настоящата формула на обучение, а след 12 се обсъжда да се върнат всички студенти, които на практика не могат да проведат обучението си онлайн. Следят се числата на 12-часова база по два пъти на ден и на база на тях взимаме решения, уточни проф. Костадин Ангелов.

"Изборите ще бъдат безопасни, а и доколкото знам времето ще бъде хубаво", увери здравният министър.

Всички мерки, които са необходими за безопасното провеждане на изборите, са взети, както и за членовете на СИК, РИК и ЦИК. Хората, които са под карантина или в изолация, ще бъдат обслужени с мобилни секции. Проф. Ангелов призова всички хора да излязат и да гласуват, за да могат резултатите да бъдат справедливи и да няма политически спекулации.

Забраняваме износа на кислород, ако има болница, която не е снабдена

Забраняваме износа на кислород, ако има болница, която не е снабдена

В момента има повишена консумация на кислород

Здравните власти са "леко" обнадеждени от темпа на ваксинацията както и от това, че на национално ниво броят на хоспитализираните броят леко започва да намалява. Надяваме се това да бъде трайна тенденция, защото в Кюстендил се наблюдава такава тенденция около седмица, така е и в други областни градове.

Утре се очакват да пристигнат 151 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", като за тази седмица ще има над 220-230 00 дози. За месец април се очакват към настоящия момент около 700 000 дози, като това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят на политическо ниво за тези допълнителни 10 млн. дози ваксини.

Костадин Ангелов е оптимист за темпа, който ще продължи ваксинацията. От вчера ваксинираните хора са близо 10 000 души, а раздадените количества ваксини на "Пфайзер" вече са факт - 23 РЗИ-та са си ги получили всичките. Стартира и разпределението на ваксината на "Модерна" и всичко това ще ни даде възможност да засилим темпа на ваксинацията, увери здравният министър.

Черен рекорд: 203 са починали от COVID-19 у нас

Черен рекорд: 203 са починали от COVID-19 у нас

Настанените в болници гонят 10 000 пациенти