Може да остава 1 г. или по-малко на планетата преди първо поколение ваксини срещу COVID-19 да изгубят ефективността си. Необходими са нови ваксини на глобално ниво. Това става ясно от запитване на епидемиолози, вирусолози и специалисти по инфекциозни болести, пише "Гардиън".

Учени отдавна заявяват, че са необходими глобални имунизационни усилия за неутрализиране заплахата от COVID-19. Това е заради заплахата от различни мутации на вируса - някои се разпространяват по-лесно, други са по-смъртоносни, а трети успяват да преодоляват ваксините.

Мрачната прогноза за една година или по-малко споделят 2/3 от респондентите, според People"s Vaccine Alliance, коалиция от организации, включително Amnesty International, Oxfam и UNAIDS, която е провела проучване със 77 учени от 28 държави. Близо 1/3 от тях са на мнение, че трябва да се разработят нови ваксини до 9 месеца или по-малко.

Липсата на достатъчно ваксини в много държави вероятно ще доведе до появата на по-резистентни мутации, смятат 88% от анкетираните, които работят в престижни институции като Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine и University of Edinburgh.

Одобрените в момента ваксини в различни части на света са смесица от стари и нови технологии.

Особен интерес представляват ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, които могат в рамките на седмици или месеци да създадат ваксини срещу нови мутации, но производството винаги е потенциален проблем. Също така по-трудно могат да достигнат до по-бедните държави, тъй като ваксините са по-скъпи и трябва да се съхраняват при необичайно ниски температури.