От понеделник, 5 април, детските градини и яслите възобновят работа. След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.

Здравният министър издаде заповед за новите мерки, които ще влязат в сила от 1 април и са със срок на действие до края на месеца - 30 април. Новите мерки идват на фона на 23% установени нови случая на коронавирус през вчерашния ден и отчетени над 200 смъртни случая. Вчера "Пирогов" и ВМА откриха нови отделения за лечение на ковид болни.

От четвъртък, 1 април, се допускат посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Няма да е напълно, но частично

Преустановено остава провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, включително и такива провеждани на открито (събори, фестивали и др.). Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

От 1 април се допускат и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Спортните мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст остават забранени. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета им.

От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в откритите им площи (тераси, градини и др.), при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа.

Изключение са дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, които остават затворени до края на месец април. Игралните зали и казината остават затворени.

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Щом хората се уморят от мерките, отваряме, уверява премиерът

Допускат се и доставки или взимане на храна за дома и офиса, както и румсървиз за гости на местата за настаняване.

До 11.04.2021 г. магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, остават затворени. Допуска се осъществяване на дейност само на открити площи, прилежащи към търговския обект. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

Груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната остават забранени.

Работодателите и органите по назначаване трябва да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

За магазините остават валидни т.нар. зелени коридори - не се допускат лица под 65-годишна възраст в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни свижданията и достъпът на външни лица става по преценка на директора, но ограничен.

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Щом хората се уморят от мерките, отваряме, уверява премиерът