Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла. Това съобщи председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски на заседанието на Щаба в Министерския съвет.

Той посочи, че тази сутрин във ВМА още една клиника е била трансформирана в COVID клиника, за да можем да бъдат поети всички случаи. В лечебното заведение е обявен и "зелен коридор" за ваксинация.

Борисов опровергава фалшиви новини за извънредно положение

Борисов опровергава фалшиви новини за извънредно положение

Осигурено е финансиране за борбата с епидемията до май месец

Проф. Мутафчийски увери, че към момента ВМА разполага с достатъчно ваксини за желаещите да се имунизират. Той обаче отбеляза, че въпреки че отново има "зелен коридор" за ваксиниране с "АстраЗенека", се отчита слаб интерес. През вчерашния ден са били ваксинирани едва 200 души.

От своя страна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла, като всички те са оборудвани с кислород. По данни на проф. Мутафчийски на денонощие се харчат 7-9 тона кислород за подаване на болни, което е изключително голямо количество. Данните бяха потвърдени и от шефа на "Пирогов", който поясни, че са подготвени и всички реанимации, в случай че се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла.

Той подчерта, че работещите в лечебното заведение са мотивирани да помагат максимално на пациентите. Балтов допълни и че са осигурени допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%