Премиерът Борисов опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната.

"Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието.

По думите на премиера ангажиментът на изпълнителната власт е изпълнен и е осигурено финансиране за борбата с епидемията до май месец.

Осигурили сме всичко, а за нататък - ще реши следващото правителство, според решението на българския народ.

"Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията", отсече министър-председателят.

Направено е и всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

ВМА и "Пирогов" разкриват клиника и още легла за болни от COVID-19

ВМА и "Пирогов" разкриват клиника и още легла за болни от COVID-19

Болниците продължават да се справят добре, уверява проф. Мутафчийски

Държавата е подготвена за тази вълна на епидемията - осигурени са достатъчно количества ремдесивир, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус. Лекарите и медицинските лица са ваксинирани и това е било целенасочено.

България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. До края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, за които правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Осигурени са и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.

Премиерът очакваме 370 000 дози ваксини допълнително да дойдат у нас, затова и заяви: "Мисля, че можете да натиснете здраво по ваксинационните кампании", тъй като това са много голямо количество ваксини и те не трябва да залежават.

320 сигнала до Спешна помощ в София само за тази нощ

320 сигнала до Спешна помощ в София само за тази нощ

67 от тях са били за коронавирус, 25 пациенти са били за болница

Това е докладвано на работно съвещание в Министерски съвет, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария. "Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките", изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

Ангел Кунчев призна, че преди време си е поставил като граница 10 000 пациенти в болница и 800 в интензивни отделения, но в момента вижда, че системата се справя и е спокоен, тъй като болниците не са връщали хора. Припомняме, че към днешна дата в болница се лекуват 9 839 пациенти COVID-19, в интензивните отделения са настанени 773 души, а активните случаи са 66 682.

Броят на пациентите в болница расте, но Ангелов е спокоен

Броят на пациентите в болница расте, но Ангелов е спокоен

Системата издържа благодарение на предварителната подготовка