До май-юни ще излезем от пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Бяла, където инспектира новата спортна зала в града заедно със спортния министър Красен Кралев.

Той подчерта, че до края на тази седмица у нас ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000. Борисов изрази убеденост, че до края на април в страната ще има около 1,5 млн. българи да са или имунизирани, или с антитела.

Министър-председателят обясни, че разчита на личните лекари и медицинските специалисти ваксинационният процес да тече максимално бързо и да се поставят по 10 - 15 000 ваксини дневно.

Той посочи, че мерките започват да се разхлабват поетапно въз основа на данните за ваксинираните и оздравелите.

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Мислят за разхлабване на мерките от 1 април

Няма да е напълно, но частично

По негови думи детските градини и яслите ще бъдат отново отворени от понеделник, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Висшите учебни заведения - практически и всякакви други, които не могат без присъствено обучение. Отварят се и откритите площи на заведенията.

Борисов посочи, че първоначално при 30% капацитет, а впоследствие и при 50% се отварят театрите, филхармониите, галериите и музеите. Заработват също фитнесите и СПА центровете.

Според премиера в изключително тежката обстановка това е оптималният вариант между мерки и щадене на психическото здраве на хората.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

"Ние като ластик отваряме - затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят, пак отваряме", обясни той.

В Бяла премиерът съобщи и че АМ "Хемус" се строи на пълни обороти, като скоро започва трасиране на отсечката на пътя Велико Търново-Русе.

Относно критиките на политическите си опоненти Борисов заяви, че те не са направили нищо, но "да бърборят, нямат равни".

Премиерът разгледа новата многофункционална спортна зала, за която правителството отпусна през 2019 г. 1 800 000 лева на община Бяла. Размерът на залата позволява провеждането на състезания и тренировки по волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, тенис, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести и др. А през 2018 г. кабинетът осигури на общината 3 682 672 лв. за проект за доизграждане и оборудване на СУ "Панайот Волов", което е най-голямото средищно училище в общината. В него се обучават около 380 деца от 5 до 12 клас от висококвалифициран учителски колектив.