Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че има връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци (тромби), макар че причината остава неясна, информира АФП.

Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, съобщи в интервю за италианския вестник "Ил Месаджеро", че "според мен сега можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината", въпреки че остава неясно какво причинява такава реакция.

И Словения спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 г.

И Словения спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 г.

Докато се изяснят случаите на тромбози...

Той отбеляза, че връзката ще бъде потвърдена от агенцията през следващите часове.

Кавалери каза, че се опитват да разберат какво се случва.

"Сред ваксинираните има повече случаи на церебрални тромбози...сред младите хора от това, което очакваме", добави той.

По-късно от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че все още не са достигнали до заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози. Те ще обявят утре или в четвъртък. 

В средата на март Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Тогава бе съобщено, че ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

7 смъртни случая в Британия след ваксинирани с AstraZeneca и кръвни съсиреци

7 смъртни случая в Британия след ваксинирани с AstraZeneca и кръвни съсиреци

Инцидентите с кръвни съсиреци са 30 от общо 18 млн. поставени дози

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм, а впоследствие повечето възобновиха прилагането на ваксината, но само при хора на възраст над 60 г.

Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.

Нидерландия спря да ваксинира с AstraZeneca хора под 60 години

Нидерландия спря да ваксинира с AstraZeneca хора под 60 години

След като жена е починала след имунизация с тази ваксина