Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове. Ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук на пресконференция.

Британският регулатор: Няма доказателства ваксината на AstraZeneca да води до тромбоза

Британският регулатор: Няма доказателства ваксината на AstraZeneca да води до тромбоза

Британският регулатор пояснява, че ползите от ваксината са повече от рисковете

Но Кук подчерта, че на базата на наличните доказателства "ние все още не можем да изключим определено връзка между тези случаи (с кръвни съсиреци) и ваксината".

Тя заяви още, че Европейската агенция по лекарствата ще продължи с проучванията за допълнително разследване. Емър Кук призова всички хора да съобщават при регистриране на странични реакции на ваксината. Но тя повтори позицията на ЕМА, че "тази ваксина е безопасна и ефективна опция за защита на гражданите от COVID-19" и че ваксината на AstraZeneca осигурява най-малко 60% ефективност при превенция на вируса.

ЕС планира да задейства механизма за уреждане на спорове с AstraZeneca

ЕС планира да задейства механизма за уреждане на спорове с AstraZeneca

Писмото ще бъде първата официална мярка от страна на ЕС

По думите й повече от 2500 души са починали от коронавирус за един ден миналата седмица и следователно прегледът е основният приоритет на агенцията. Тя допълни, че за прегледа са мобилизирани европейските експерти.

Доктор Сабине Щраус, председател на Комитета, повтори, че ползите от ваксината са повече и че не са открили доказателства за проблеми с качеството на някои партиди. Тя обясни, че отделните случаи на тромбоемболизъм в Европа са разследвани и няма по-голям общ риск от такива случаи след ваксиниране. Всъщност, по думите й, вероятно има спад на тези случаи.

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

Преимуществата на ваксината превишавали нейните рискове

При няколко случая са се образували тромби през първите 7-14 дни след имунизацията. Към момента няма достатъчно доказателства, за да се заключи със сигурност, че тези странични реакции са причинени от ваксината. Необходими са допълнителни проучвания. Щрайс подчерта, че тези случаи са изключително редки сред 20 милиона ваксинирани.

Ще бъде добавено предупреждение към листовката за пациента с описание на тези случаи, за да се намалят рисковете. Щраус каза, че промяната в листовката е достатъчно действие преди допълнителните проучвания.

По-рано днес британският регулатор по лекарствата съобщи, че ваксината на AstraZeneca е безопасна.

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Джонсън дава личен пример и се ваксинира с AstraZeneca

Той вижда дезинформация и очевидно изоставяне на научни доказателства в ЕС за AstraZeneca

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм. Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.

Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) е създаден през юли 2012 г. Мандатът на PRAC обхваща всички аспекти на управлението на риска на лекарствените продукти за хуманна употреба. Сред членовете на PRAC са експерти в областта на фармакологичната бдителност и регулирането от държавите членки на ЕС, както и научни експерти и здравни специалисти и пациентски организации, определени от Европейската комисия.