Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви в сряда, че ще се ваксинира срещу коронавирус с AstraZeneca/Oxford, въпреки опасенията относно ваксината в Европа, съобщават "Блумбърг" и "Политико".

"Със сигурност ще бъде Оксфорд-АстраЗенека", каза той пред парламента на страната.

Много европейски държави, включително Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания, Швеция, Ирландия и Холандия, спряха разпространението на ваксината AstraZeneca поради опасения за безопасността. 

56-годишният Джонсън говори в парламента в сряда, правителството настоява, че ваксината е безопасна и ефективна и призова обществеността да се ваксинира.

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Лондон пак увери, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Премиерът отговори на въпрос на консервативния депутат Стив Брайън, защо някои държави от ЕС изоставят научните доказателства и налагат забрана.

Британският премиер каза на депутатите в Камарата на общините, че това е "най-доброто, което мога да кажа за дезинформацията и очевидното изоставяне на научните доказателства в някои страни членки на ЕС за AstraZeneca."

"Мисля, че може би най-доброто нещо, което мога да кажа за програмата за ваксиниране на AstraZeneca е, че най-накрая получих разрешение и аз да се ваксинирам."

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви в сряда, че "няма доказателства, че ваксините" причиняват кръвни съсиреци.

Коментарът на Джонсън е след като водещ експерт заяви, че хората в цяла Европа ще умрат от Covid-19 като пряка последица от решението да се спре разпространението на ваксината AstraZeneca. Професор Джеръми Браун от Обединената комисия за ваксинация и имунизация на Обединеното кралство заяви, че действията на европейски държави са "нецелесъобразни" и "нелогични".

Британски професор: Хората в Европа ще умират от нелогичното спиране на ваксинацията

Британски професор: Хората в Европа ще умират от нелогичното спиране на ваксинацията

Съсиреците са усложнение от остър Covid, сред 11 млн. британци с AstraZeneca няма сериозни странични ефекти