Повече от половината пълнолетни във Великобритания ще получат първата доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата. Имунизационната програма продължава да набира скорост. Това обяви британският министър на бизнеса Кваси Квартенг, информира "Ройтерс".

"Мисля, че до края на седмицата 50% от пълнолетните британци ще бъдат ваксинирани. И ако хората получат обаждане, мисля, че трябва да се ваксинират", коментира министърът пред Би Би Си.

Ваксината на AstraZeneca е безопасна, обяви ЕМА преди окончателното заключение

Ваксината на AstraZeneca е безопасна, обяви ЕМА преди окончателното заключение

Емър Кук добави, че резултатите от проверката ще бъдат съобщени в четвъртък следобед

В същото време здравният министър Мат Хенкок отново увери обществото, че ваксината на Oxford/AstraZeneca е безопасна, след като европейски държави временно спряха употребата й.

"Ваксината на Oxford/AstraZeneca е безопасна, ние знаем, че над 10 милиона души са я получили в тази страна, и това обявиха от британския регулатор, но също и от Световната здравна организация и дори от европейски регулатор", отбеляза той.

По думите му постоянно се преглежда ефективността на тези ваксини и "ние знаем, че ваксината на Oxford/AstraZeneca спасява човешки живот във Великобритания в момента, така че ако получите обаждане, ваксинирайте се".

За италианската агенция по лекарствата спирането на AstraZeneca е политическо

За италианската агенция по лекарствата спирането на AstraZeneca е политическо

Ръководителят й настоява, че ваксанцията е безопасна и ползите надвишават рисковете

На въпрос дали има сведения хора да отказват ваксината след решението на европейски държави да я спрат, Хенкок добави, че огромен брой хора се ваксинират на ден и вчера е един от дните с най-много желаещи.

Ентусиазмът за ваксиниране е невероятно голям и ние продължаваме да го забелязваме, поясни здравният министър.