Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че "няма индикации" ваксината на AstraZeneca да причинява тромбози, информират "Гардиън" и АП.

През последните дни редица европейски държави временно спряха употребата на ваксината заради сигнали за тежки странични реакции при имунизирани с ваксината на AstraZeneca, включително образуване на дълбоки венозни тромбози и белодробна емболия.

Италия разследва осем смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca

Италия разследва осем смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca

Не е ясно дали има връзка с ваксината

Директорът на ЕМА Емър Кук заяви на пресконференция, че агенцията е "твърдо убедена", че ползите от ваксината на британско-шведската компания превъзхождат "рисковете от тези странични реакции".

Експертната комисия към агенцията разследва всеки отделен случай със странични реакции. Комисията ще се събере в четвъртък и ще излезе със заключения и препоръка дали е необходимо допълнително разследване. От ЕМА ще направят съобщение веднага, обяви Кук.

Първо трябва да съберем фактите, не можем да достигнем до заключения, докато не направим научен анализ, отбеляза представителят.

"В момента няма индикации имунизацията да причинява тези състояния. Не се появиха по време на клиничните изпитания и те не са известни или очаквани странични реакции при тази ваксина", обясни директорът на Европейската агенция по лекарствата.

Тя продължи, че клиничните изпитания с ваксинирани и тези, които са получили плацебо, са показали много малък брой с образуване на кръвни съсиреци.

Броят на тромбоемболичните инциденти като цяло при ваксинираните хора изглежда не е по-висок от регистрирания в общата популация, поясни представителят. По думите й случаите на тромбози с "някои много необичайни характеристики" са се случили при "много малък брой хора, които са получили от ваксината".

За италианската агенция по лекарствата спирането на AstraZeneca е политическо

За италианската агенция по лекарствата спирането на AstraZeneca е политическо

Ръководителят й настоява, че ваксанцията е безопасна и ползите надвишават рисковете

Емър Кук каза още, че има хиляди хора с кръвни съсиреци годишно в ЕС поради различни причини и комисията проверява дали ваксината може да е причина за тези странични реакции или са в резултат на други причини. Кук отбеляза, че ситуация като тази не е неочаквана, когато се ваксинират милиони хора.

Наложително е, смята тя, да се разследват всички такива случаи по най-бързия начин, за да се установили дали ваксината е оказала влияние за появата на такива състояния.

ЕМА ще обяви в четвъртък становището си за ваксината на AstraZeneca

ЕМА ще обяви в четвъртък становището си за ваксината на AstraZeneca

Извънредно заседание на Комисията по безопасност...

Комисията към ЕМА преглежда предварителните резултати от сигналите за случаи с кръвни съсиреци при хора, които са се ваксинирали, но процесът продължава и все още не е достигнато до заключение, обясни тя.

Кук призна, че някои партиди от ваксината могат да стоят зад тежките странични реакции.

Тя още веднъж повтори, че ЕМА вярва, че ползите от ваксината са повече от рисковете.

Директорът на агенцията коментира, че приоритетът е да се гарантира, че ваксините могат да се използват безопасно от европейското население.

На въпрос дали решението на редица държави да спрат използването на ваксината може да намали доверието към продукта на AstraZenecа, Кук отговори, че доверието в безопасността на ваксината е от изключителна важност и научните оценки са най-добрият начин да се поддържа това.

СЗО все пак ще обсъди случая с ваксината на AstraZeneca

СЗО все пак ще обсъди случая с ваксината на AstraZeneca

Комисията по безопасността на ваксините ще заседава днес…

Притесняваме се, че може да засегне доверието към ваксините, но работата ни е да сме сигурни, че продуктите, които разрешаваме, са безопасни, обяви тя.

Емър Кук добави, че резултатите от проверката ще бъдат съобщени в четвъртък следобед.

Към 10 март има 30 случая на тромбоемболизъм сред 5 милиона ваксинирани, но през уикенда бяха съобщени допълнителни случаи, стана ясно от думите на директора на агенцията.

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Очакват решението на ЕМА…