В четвъртък, 18 март, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обяви заключението си за безопасността на ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca и ще направи препоръки какви действия да бъдат предприети в бъдеще. За тази дата е насрочено извънредно заседание на Комисията по безопасност на лекарствените средства (PRAC) към ЕМА, съобщава европейският регулатор.

Експертите ще заседават и днес, за да разгледат наличните до момента данни, на фона на временното спиране на ваксинацията с този препарат в редица страни от ЕС.

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Очакват решението на ЕМА…

"EMA работи в тясно сътрудничество с компанията, с експерти по кръвни заболявания и с други здравни органи, включително британската MHRA, като стъпва върху опита от близо 11 милиона приложени дози от ваксината." - се казва в съобщение на европейската агенция.

В публикацията се казва, че експертите проучват много подробно всички данни за случаи на тромбоемболия. Посочва се, че те са много малко на фона на броя приложени ваксини. От агенцията отбелязват също, че хиляди хора в ЕС ежегодно получават кръвни съсиреци по различни причини, без да са ваксинирани.

СЗО все пак ще обсъди случая с ваксината на AstraZeneca

СЗО все пак ще обсъди случая с ваксината на AstraZeneca

Комисията по безопасността на ваксините ще заседава днес…