Експерти от Световната здравна организация днес ще обсъдят безопасността на ваксината на компанията AstraZeneca, съобщи Дойче веле.

"Експертната комисия на СЗО по безопасността на ваксините проучва всички достъпни данни и е в постоянен контакт с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", заяви на пресконференция директорът на организацията Тедрос Адханом Гебреисус.

Той добави, че във вторник експертите ще заседават по проблема.

Припомняме, първоначалната позиция на СЗО беше, че имунизацията с препарата на AstraZeneca категорично трябва да продължи.

СЗО отсече: Страните трябва да продължат ваксинирането с AstraZeneca

СЗО отсече: Страните трябва да продължат ваксинирането с AstraZeneca

"Не искаме хората да се паникьосват"

По-рано редица европейски страни съобщиха, че спират употребата на тази ваксина заради случаи на тромбоза след ваксиниране, като при някои от тях има починали хора. По-рано ваксинацията с препарата на AstraZeneca беше спряна в Италия, Франция, Исландия, Германия, Австрия, Дания, Румъния, Норвегия, в Нидерландия, както и в България. След това подобна стъпка предприеха Испания, Словения, Португалия и Кипър.

Европейската агенция по лекарствата вече проучва инцидентите, за да установи дали те са свързани с ваксинацията или се дължат на други причини.