Бойко Борисов спира процеса на имунизиране с ваксината на "Астра Зенека".

Целта е да изчакаме, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й, след като на 7 март Австрия спря употребата й заради смъртен случай.

Това е разпоредил Борисов на съвещание в МС. "Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на "Астра Зенека", дотогава я спирате", отсече министър-председателят Борисов.

Припомняме, че от вчера стартира ваксинацията на записалите се през електронната система. Днес също се осъществяват ваксинации във всички пунктове в страната, по които са разпределени ваксини на "Астра Зенека" - към момента има налични само от този производител. Държавата ни е поръчала и най-голям брой именно от тази ваксина. 

Премиерът напомня, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни Борисов.

 56 деца и младежи с доказан COVID-19 са в болница

56 деца и младежи с доказан COVID-19 са в болница

14 от тях са до 1-годишна възраст

Здравният министър Костадин Ангелов е заявил готовност за издаването на такава заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата.

Само през вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

Така ваксинационния план ще продължи да се изпълнява с останалите две разрешени за употреба ваксини - "Пфайзер" и "Модерна".

Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер", а на 19 март - 33 600 дози от "Модерна". Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините, а страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Жена е починала след ваксинация, но не с проблемната партида на "АстраЗенека"
Обновена

Жена е починала след ваксинация, но не с проблемната партида на "АстраЗенека"

Ваксините ще останат блокирани

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите.

Ангелов посочи, че приетите в болница деца и младежи до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. "Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения - нещо, което преди не се наблюдаваше", изтъкна здравният министър.

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

„АстраЗенека“: Сигналите за странични ефекти не водят към какъвто и да било смъртен случай

Профилът на безопасност на ваксината бил широко проучен

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев потвърди, че в последните дни се отчета бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. В 18-те области със средна заболеваемост над 300 души на 100 000 е препоръчано на началниците на регионалните управления да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда на учениците от 5-ти до 12-ти клас за поне 2 седмици. "На този етап това е разумното", заяви образователният министър и докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите. Той нареди да се направят срещи с ръководителите на моловете и те да бъдат приканени да спазват правилата.

"... и им казвате - спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките", риторично заяви премиерът Борисов.

Борисов: Не се страхуваме да носим отговорност.

Премиерът обясни, че локалният подход се ползва, не защото ги е страх да вземат решение на централно ниво, а защото не виждат никакъв смисъл да слагат всички под общ знаменател. Има градове и населени места, където няма толкова заболели.

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Богдан Кирилов: Няма доказан смъртен случай след и заради ваксина у нас

Около 840 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции при поставяне на ваксините

Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве и посочи за пример останалите държави: "Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност", изтъкна Борисов.

Информацията на МЗ за очакваните доставки ваксини към края на януари 2021 г., която се вижда на сайта на министерството и към настоящия момент.

Снимка 522559

Източник: news.bg