Около 840 съобщения за нежелани лекарствени реакции при поставяне на ваксините срещу коронавирус. Това е 3 на 1000 поставени ваксини, като всички тези реакции са описани в кратката характеристика на продукта. Това заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата пред БНТ. Коментарът му е по повод спряната партида на "Астра Зенека" в Австрия след два случая на емболични прояви при пациенти, от вчера партидата е спряна и в Дания.

За България Богдан Кирилов обясни: "Направен е бърз анализ на лекарствените реакции - специално за тази партида няма съобщения, направено е сравнение на честотата на нежеланите лекарствени реакции, тя дори е по-ниска спрямо средната честотата и затова няма основания за предприемане на никакви действия."

Реакцията на част от държавите след блокиране на партида в Австрия беше заради два случая на емболични събития при ваксинирани лица. Европейската агенция по лекарства заседава, комитетът по безопасност има среща и анализира информацията и становището на агенцията е, че на този етап няма връзка и не се препоръчва държавите да блокират партидата. Част от държавите преценяват, че искат да го направят като времена мярка, без да са налични доказателства, обясни решенията на други страни Богдан Кирилов.

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Страната ни е получила 31 200 дози от съмнителната партида

Вчера пък на брифинга на Националния оперативен щаб бе съобщено, че има смъртен случай след поставена ваксина, днес Кирилов обясни, че е направен анализ, който сочи, че смъртният случай не е свързан с ваксинацията.

От вчера има разрешение за употреба на четвърта ваксина в ЕС - тази на "Янсен". Кирилов посочи, че при такава масова кампания, винаги ще има събития, които следва да бъдат анализирани, това е част от системата по лекарствена безопасност. Много рано се сигнализира при потенциални рискове, на този етап няма такива, продължава детайлното проследяване на всички разрешени за употреба за ваксини, това важи и за бъдещите одобрени.

Има много спекулации в тази посока, посочи Кирилов и увери, че в клиничните изпитвания участват голям брой участници. Така например 44 000 участници са включени в изпитванията на "Янсен".

"Това дава достатъчно данни, за да се направи преценка дали ваксината отговаря на европейските изисквания и да получи разрешение за употреба", обясни подробни шефът на Агенцията по лекарствата.

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

Ситуацията в области на страната става изключително сериозна

Относно това кога ще има избор каква ваксина да се използва, Кирилов каза, че "усилията на ЕК са насочени именно в посока производителите да изпълняват ангажиментите, които са поели, като националните агенции оказват съдействие за бързо производство. Всичко, което зависи от държавите-членки се прави, но при производителите е сложен процес, обясни Кирилов.

Той смята, че в следващите седмици и месеци ще има по-големи доставки и ускоряване на процеса на ваксинация у нас.

В момента у нас се поставят всички налични дози на ваксината на "Астра Зенека". В даден момент това ще се преустанови, за да може да се постави и втората доза на пациентите.

"Гарантирана е втората доза за всички, тъй тя се пази за всички минали", посочи обаче Кирилов.

Венцислав Мутафчийски: Нещата не вървят в правилна посока

Венцислав Мутафчийски: Нещата не вървят в правилна посока

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година, за съжаление

МЗ и НОЩ се стремят да се прави организация според постъпващите в страната дози, а следващата седмици трябва да получим по-големи количества. Така ще има повече ваксини и за личните лекари.

Богдан Кирилов обясни и казуса с износа на ваксини извън ЕС: На територията на съюза има производители, които произвеждат за трети страни, но има държави, които ограничават износа към ЕС, това е съгласувана мярка за забрана за износ, за да може да останат ваксините в ЕС, като примера, при който Италия спря пратките за Австралия. "Това не са ваксини за ЕС, но независимо от това усилията са именно в тази посока- да се осигури максимално бързо максимално количество за европейските граждани", посочи Богдан Кирилов.

Все още няма категорично решение на ЕК за въвеждане на ваксинационни паспорти за пътуване в Европейския съюз.