Не, не вървят нещата в правилна посока и трябва да се вземат мерки. Медицинският капацитет ще бъде изчерпан много бързо. В такава ситуация е важен медицинският ресурс, с който разполага държавата. Много хора няма да получат адекватна медицински грижа. За това предупреди председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет.

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.

Мутафчийски даде и данни от съпоставка на база две седмици развитие на епидемията: 38% е нарастването на случаите, а при смъртността тя е с 53% - "много стръмно покачване на кривата". Това е силно обезпокоително, заяви Мутафчийски и подчерта, че се намираме в експоненциално нарастване на случаите от поне две седмици. 6395 случая в болница с нарастване от 12% от миналата седмица и 11.3% нарастването на интензивните случаи.

Като тръгвал към Министерски съвет във ВМА: 5 свободни легла, при открити нови две отделения миналата седмица, и трима чакащи в спешното отделение. "Докато се върна от брифинга, тези свободни легла няма да ги има", заяви Мутафчийски.

В страната има болници с изчерпани капацитети, призна генералът.

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

НОЩ: Държим 16-то място в ЕС и 5-то място на Балканите по заболяемост

Ситуацията в области на страната става изключително сериозна

Председателят на НОЩ призова да се спазва дистанция, да се носят маски, да се избягват струпванията на хора и събиранията, да се спазва лични хигиена. Въпреки безпокойството в тона му, Мутафчийски не каза да настоява на въвеждане на нови мерки или връщане на такива. Според закона, който е в сила в момента - за извънредната епидемична ситуация - въвеждането на мерки става със заповед на здравния министър и по предложение на главния здравен инспектор.

Той припомни и случаи от миналата година, когато в едно семейство половината боледуват, а другата половина от членовете му не. Това вече не се наблюдава в момента - заразата се разпростира върху цялото семейство или домакинство.

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Страната ни е получила 31 200 дози от съмнителната партида