Ситуацията в определени области на страната по разпространение на коронавируса започва да става изключително сериозна заради все по-голямото разпространение на британския щам. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той анализира ситуацията: "Няма верни решения, оказва се, че не знаем нищо за вируса, няма как да няма и грешки, но не приемам оплюването".

"Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката. А науката са ваксините", каза още той.

Венцислав Мутафчийски: Нещата не вървят в правилна посока

Венцислав Мутафчийски: Нещата не вървят в правилна посока

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година, за съжаление

От своя страна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че на фона на растящата заболяваемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС. "Вълната е налице навсякъде, Централна и Източна Европа, Балканския полуостров", обясни той.

14-дневната заболяваемост в момента е 380 на 100 000 души - 16 място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров, което няма разлика с предишната седмица.

Най-засегнатите области са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник, където се взеха решения за налагане на локални мерки. Най-слабо е разпространението в Търговище, Добрич, Разград, Кърджали. Най-голяма заетост на интензивни легла в страната има в Габрово, Ловеч, Добрич, Пазарджик, Разград, Русе, Силистра.

Решават се проблемите с липса на легла в болниците в Бургас обстановката се следи, там е изпратен допълнително "Ремдесивир", посочи здравният министър.

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Няма да се блокира партидата на "АстраЗенека" - всички дози от нея са употребени

Страната ни е получила 31 200 дози от съмнителната партида

Кунчев даде шокиращи примери с критиките за мерките и ваксините.

"Има училище с болни 13 преподаватели, детски заведения с болни двама-трима, има взрив в старчески дом - 17 от настанените в него са болни, част от тях тежко - всички са отказали имунизация преди месец", обясни Ангел Кунчев.

Здравният инспектор коментира постоянните критики към мерките и обясни, че целта на НОЩ е да "има разумен компромис, така че хората да не са без заплати и болни да не чакат пред болниците, без да бъдат приети".

"Какво трябва да правим, да ги стреляме с автомати ли?"

Здравният инспектор емоционално реагира и по повод критични гласове, че не се налагат строги мерки с аргумент, че няма смисъл да се налагат такива, при положение, че мерките не се спазват. Обществото не е готово да приеме такива мерки в момента, посочи Кунчев, добавяйки по-късно, че не разполагаме със 7 милиона полицаи колкото е населението.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов сравни ситуацията днес с разпространението на 8-21 октомври 2020 г.

Ангелов каза, че няма да отговаря на политически въпроси, но и няма да се поддаде на заплахи. И обяви: "Прекратих предизборната си кампания, водя листа във Варна и Велико Търново, но няма да обикалям, агитирам и да се срещам с хора", обясни още той, с което разсея всякакви съмнение, че се е отказал от намерението да бъде депутат в следващото Народно събрание.

От БСП искат Костадин Ангелов да се определи - министър ли ще е, или кандидат-депутат

От БСП искат Костадин Ангелов да се определи - министър ли ще е, или кандидат-депутат

Искат той с декларация да се оттегли от надпреварата