1000 повиквания към Спешна помощ София. Ситуацията е много динамична, заяви говорителят на отделението Катя Сунгарска, цитирана от Нова телевизия. С около 100-150 повече са повикванията в понеделник и вторник спрямо същите дни от предната седмица, а за денонощие вече има около 1000 сигнала, което е много на фона на кадровия дефицит.

Притеснителното е отношението на хората, поведението е малко странно. Говорих с колеги, като че ли през цялата година сме в двете крайности на мненията. Идват пациенти, които получават паник атаки от страх, а други се държат, все едно са безсмъртни", коментира Сунгарска.

Голяма част от медиците работят извънредно, за да се справят със ситуацията.

Отново има случаи на подавана лъжлива информация. Тя разказа и за сигнал от изминало дежурство, при който медиците са повикани от жена, за това че съпругът й си ударил главата. Многократно е попитана дали пострадалият има симптоми на коронавирус, но тя е отрекла. На място обаче екипът установява, че мъжът е с висока температура и множество симптоми.

В такъв случай екипът, който е изпратен, се изтегля и се изпраща втори екип за ковид.

В този момент жената вдига скандали по телефона. Когато вторият екип отива на място, те са изгонени с думите: "По добре да си умре вкъщи."

И през есента на миналата година, при предния пик на заразата, спешните медици са се сблъсквали с такива случаи.

Няма никакво разбиране в такива случаи от страна на пациентите и техните близки, които не си дават сметка, че с такива лъжливи повиквания изкарват от строя цял един екип на спешната помощ, тъй като колегите излизат под карантина за минимум 10 дни.

Тя определи ситуацията и отношение като нечовешко и апелира при подаване на сигнал симптомите на пациента да се обясняват подробно.