Имаме нарастване на повикванията на Спешна помощ с 30% и около 40% до 50% от повикванията са за пациенти, които са с COVID-инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Бургас, след като участва в заседание на Общинския кризисен щаб.

По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ.

Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи.

Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората, категоричен бе той.

Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че същите са увеличени. Директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите този понеделник 20 легла, днес вече са изчерпани.

Предвижда се броят на болничните легла в Бургаско да бъде увеличен на 500. Ще разполагаме в УМБАЛ-Бургас с 180 легла за Ковид, УМБАЛ "Дева Мария" - 30, МБАЛ "Бургасмед" - 55, Белодробната болница - 40, "Лайфхоспитал" - 33, МБАЛ "Маджуров"- 20, "Сърце и мозък"- 4, КОЦ- 40, МБАЛ-Айтос- 20, МБАЛ-Карнобат 25, МБАЛ-Поморие- 30.

Със заповед на директора на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров от 12.03 до 26.03.21 г. влизат в сила следните противоепидемични мерки:

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;

Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;

Задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.За пример задължително е носенето на маска при посещение на открит пазар "Краснодар".

Намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.

Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

Щабът обсъди и действия, в случай че броя на заболелите на 100 хил. души надхвърли 600. При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др. Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят. Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

В Областния щаб за борба с COVID-19 участват широк кръг здравни експерти- представители на всички болнични заведения в областта, кметовете на 13-те общини, началникът на Регионално управление образование, МВР, Спешна помощ.