Между 11 и 31 март около 70 000 души са се записали за ваксиниране през електронната система. От утре започва имунизацията с ваксината на "Астра зенека".

Това заяви на брифинг днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя изброи: По възрастова група - над 50 г. записалите се желаещи са 56.5%, на възраст между 70-79 г. - 10 000 души, между 50- 59 г. - близо 12 000 човека, между 60-69 г. - 15 000.

Спрямо желанието на записалите се къде да се ваксинират се разпределят самите ваксини, за да няма изхвърлени дози. "Опитваме се да регулираме процеса спрямо наличните количества ваксини и спрямо записалите се при джипитата", обясни Начева.

По думите ѝ ваксинацията на записалите се започва от утре с наличните дози ваксини на "Астра зенека", "Пфайзер" е за хората, участващи в изборния процес. Хората посочват предпочитания за ваксина, но на този етап няма такъв вариант, тъй като се разпределят наличните ваксини, не се отменя правото им да се ваксинират с РНК-ваксина, но трябва да я изчакат, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Системата за записване за ваксини - за улеснение на планирането

Системата за записване за ваксини - за улеснение на планирането

Лекарят на място може да препоръча промяна на вида ваксина, обясни Жени Начева

За да няма объркване в реда на ваксинацията обаче, човекът, заявил специална ваксина, трябва да уведоми ръководителя на ваксинационния център.

Жени Начева е категорична, че няма дискриминация при избора на ваксина от страна на пациентите.

По области записаните са - около 30% от записаните или над 30 000 човека са се записали в РЗИ София, В Пловдив - 10 000, РЗИ Варна и Бургас - 7 000, Софийска област - 7 000, Стара Загора и Плевен - 3 000.

С най-малък брой записани са РЗИ Видин, Смолян, Сливен, Монтана, Разград - около 700 човека.

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

Пуснаха системата за ваксинация, записването от 11-и март

След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втората

Болниците с най-много записани за ваксинация са ВМА, Св. Анна, Александровска болница, Пирогов, РЗИ Стара Загора, Варна, Кюстендил и няма пряка зависимост между това дали са малки или големи болници.

Относно организацията: 335 ваксинационни центрове има на територията на страната, проведена е среща с всички директори на РЗИ, проведени са разговори с ръководителите на ваксинационните центрове, за да се създаде организация за подготовка за график и дозите ваксини да стигнат за утре и до края на седмицата.

Организирани са слотове и места, в случай че няма да се заемат от записаните лица, които са се отказали, за да няма остатък от ваксини, те трябва да бъдат включени отново чрез директорите на РЗИ.

Планират се потоците, а директорите на РЗИ са на място, за да окажат съдействие. Предвижда се при затруднения да се изпращат и екипи на Спешна помощ. Записването е за три седмици напред, припомни зам.-министър Жени Начева, така след няколко дни започва записването за април.