Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа. Системата работи с една седмица напред, затова от 11-и до 25-и март ще може да си запазите час за първа игла на имунизация от трите вида ваксини, внесени досега - "Астра зенека", "Пфайзер", "Модерна". Ваксинираните с "Астра зенека" ще бъдат записани служебно, тези пациенти, за които няма данни, трябва да си знаят датата за ваксинация и сами да се явят.

След записване на час за първа доза пациентът ще получи автоматично дата за втора ваксинация. Това стана ясно на представянето на системата днес, на което присъства и здравният министър Костадин Ангелов.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският

Запазването на час става в четири стъпки. Първата е попълване на личните данни и избор на начин, по който да получите датата и часа си - електронна поща или чрез SMS.

Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и че нямате конкретни предпочитания. Третата стъпка е изборът на ваксинационен център, който може да е каквото в град, така и в определена болница. Четвъртата стъпка е определянето на часа. Системата дава възможност за записване през 10 минути. 24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.

През април започва доставка на ваксината на „Янсен“

През април започва доставка на ваксината на „Янсен“

280 000 дози ваксина срещу COVID-19 са поставени до този момент в страната

В системата има съгласие за обработка на лични данни.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни повече подробности.

"Запазването на час не е окончателно, може да настъпят много събития, може да откажете този час и да си запишете нов. Ако си запишете втори час, автоматично отпада първият", каза министърът.

Снимка 521440

Източник: news.bg

"Нашата идея да стартираме масовата ваксинация в началото на месец март, дотогава трябваше да приключили по фазите по плана, но по една или друга причина - тези доставки не бяха изпълнени в срок", обясни той, като се спря отново на проблема с "Астра зенека".

"Личните лекари са изключени, защото спецификата им е много различна на различните места. Някои са единични, други са в групови практики, има такива, които отговарят само за възрастни, някои и за деца и за възрастни, някои имат вече "зелени коридори", поясни министър Ангелов.

Снимка 521439

Източник: news.bg

По думите му, сега се работи от фаза 3 и 4, фаза 1 и 2 има много малко, които не са се ваксинирали, много малко остава от фаза 3. Когато приключат тези фази, се влиза в масовата част - при хората над 60 г. нагоре.