За последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата, както на заразените с коронавирус, така и на смъртността. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той даде данните:

За последното денонощие са направени 6144 проби, 1156 са новите случаи, което е 18.8%, 50 са хоспитализираните със средна възраст 50 г.

5093 души са в болници, 425 са в интензивни структури, 571 са излекуваните, 22-а са починалите, 70 г. е средната възраст на починалите.

"Наблюдава се добра тенденция, броят на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи. За миналата седмица случаите са били 31 117 - срещу 8770, близо 3 към 1, за тази седмица броят на излекуваните е 4196 души, а потвърдените случаи са 11 057, което е отношение 2 към 1", добави Ангелов.

1154 нови случая на коронавирус, оздравели са 589 души

1154 нови случая на коронавирус, оздравели са 589 души

Направени са 6182 диагностични теста...

"На национална база заетостта на интензивните легла е 57%, не е увеличена заетостта в цялата страна на леглата в болниците, а само в определени области, затова се обсъжда на ниво Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията", съобщи здравният министър.

Заболеваемостта е повишена заради британския вариант, съобщи още Костадин Ангелов, който добави, че на съвещание при премиера Бойко Борисов проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил информацията. "Увеличаването се дължи и на мерките, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и по-бързото заразяване с този вирус", каза той.

През април започва доставка на ваксината на „Янсен“

През април започва доставка на ваксината на „Янсен“

280 000 дози ваксина срещу COVID-19 са поставени до този момент в страната

Националният епидемиолог Ангел Кунчев от своя страна каза, че сме 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров по заразени с коронавирус. Най-засегната страна в Европа е Чехия, много случаи има в Словакия и Малта.

У нас: Голяма разлика между заболеваемостта в регионите - като най-голямата разлика отново е между Кюстендил и Търговище.

От днес в Бургас се отменя плановият прием в болниците, препоръчва се и на другите щабове, да обмислят подобни действия, особено където е натоварена здравната система, призова Кунчев. "Върви нагоре заболеваемостта, зависи от поведението ни докъде ще стигне, след британския идва южноафрикански вариант, има неприятни съобщения и за нигерийския вариант", добави епидемиологът.

Борисов недоумява: Българите мислят, че епидемията е минала

Борисов недоумява: Българите мислят, че епидемията е минала

Премиерът се чуди кой внушава на хората, че всичко е свършило

Кунчев коментира и обвиненията, че с данните всяват паника: "Даването на тези данни - плашене на хората или не е? Да ги кажем ли, или не, ако ни обвиняват в страх и психоза, нека си даваме сметка какво е другото - да се мълчи и да не се казва, когато тя е най-необходима", анализира той.

Здравният министър също добави: "Година мина от началото на пандемията. Всеки познава семейство, което е загубило свой близък. Да, страхът беше много голям, по-голям е страхът отвън, от лъжливите сайтове и неверните новини и всички конспиративни теории, с които се налага да се борим ежедневно. Да убедим нашите баби и майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е спасението на народа".

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

При третата вълна на COVID-19 Борисов разчита на усещането на свобода на българите

Увеличават болничните легла на национална база