Увеличаване на случаите и трета вълна на коронавируса отчитат от Националния оперативен щаб. Това е резултат от разпространението на британския вариант на COVID-19.

Въпреки покачването от последната една седмица обаче натиск върху лечебните заведения не се отчита и има достатъчно свободни легла. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Припомняме, че вчера бе разпоредено общинските болници в София да увеличат капацитета си за прием на болни, а днес столицата се отчита с 737 новоустановени с коронавирус за денонощие.

"В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите", заявява премиерът Борисов, който продължава да е убеден, че прилаганите у нас мерки са правилни, затова и се намираме на 18-о място по заболеваемост в Европа.

Нови 2403 заразени за ден

Нови 2403 заразени за ден

83 души са починали

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчита не само постепенно нарастване на заболеваемостта, но и очаква такова в следващите 2-3 седмици. "Това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса", заявява Кунчев и отправя призив към българите да продължат да спазват мерките, за да "може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска".

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. "Към момента ситуацията е под контрол", уверява Ангелов. Той очаква новите дози ваксина, с които да се увеличи хода на ваксинацията.

Целта на Костадин Ангелов е 70% ваксинирани до юни

Целта на Костадин Ангелов е 70% ваксинирани до юни

Отваряме заведенията като сме наясно какво може да се случи, увери министърът

Николай Брънзалов настоя 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставяни на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати уязвимите пациенти и възрастните хора с хронични заболявания.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. "В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският", докладва Кантарджиев.

Борисов се похвали с 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. След 9 март се очакват големи количества и отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден. "Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени - и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Решението за "зелените коридори" трябва да се вземе до обяд, обясни Ангелов

Премиерът Борисов разпорежда на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи. Нашия туристически бранш трябва да има ясни правила и регламенти как ще приемаме туристите - "... с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон", обясни премиерът Борисов.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.6%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%