Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби". Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И уточни.

Той поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании.Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо.Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират", допълни Кунчев.

Проф. Радка Аргирова: Време е за равносметка на епидемията у нас

Проф. Радка Аргирова: Време е за равносметка на епидемията у нас

Няма никаква комуникационна стратегия по отношение на ваксинацията

"Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си".

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

25% от родителите искат децата им да бъдат тествани

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но "това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България".

Припомняме, по-рано днес премират Борисов съобщи, че заведенията отварят врати от 1 март.