Здравният министър Костадин Ангелов предпочита да има опашки пред ваксинационните центрове, отколкото хората да чакат за линейки или за да бъдат приети в болница.

В студиото на БТВ той увери, че хаос няма, въпреки че се говори за хаос. Той е недоволен именно от това, че се говори за хаос. Това се случвало само в България, въпреки че по целия свят има опашки и в целия свят върлува един непредвидим вирус. "Когато някой променя правилата в хода на мача, тогава се случват такива неща", обясни Ангелов струпването на хора и незнанието дали и кога ще има ваксини включително и за личните лекари.

Припомняме, че три дни след отварянето на т.нар. зелени коридори те бяха спрени заради изчерпване на количествата на ваксините.

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Решението за "зелените коридори" трябва да се вземе до обяд, обясни Ангелов

Костадин Ангелов увери, че вторите дози за ваксинираните в РНК ваксини се пазят и тяхната ваксинация не е поставена под риск. Не се пази втората доза на "Астра Зенека", но там периодът може да е 10 седмици. Отварянето на зелените коридори е мотивирано с това да не се похабяват ваксини, след като е отворен един флакон, а е хора не са дошли. В момента около 30% от ваксинираните 212 000 поставени дози са на възрастни хора между 64 и 85 години.

Изключително доволен е Ангелов, че са успели да обърнат тенденциите. Той отбелязва 12% ръст на желаещите да се ваксинират, макар и да не се позова на нито едно представително проучване.

Ангелов потвърди, че се водят преговори за ваксини назаем, каквато информация излезе вчера вечерта. Не спираме да търсим ваксини, водим различни разговори на ниво ЕС, като целта ни е да изтеглим снабдяването напред във времето. Към първоначалната информация, че се водят разговори с Гърция и Франция, той добави и Германия.

Преговаряме с две държави да вземем назаем ваксини срещу COVID-19

Преговаряме с две държави да вземем назаем ваксини срещу COVID-19

Ще им ги върнем, когато получим по-големи количества...

Целта ни е 70% ваксинирани до юни, заяви Костадин Ангелов и изрази увереност, че можем да го направим, въпреки че в момента процентът на ваксинираните е около 3%. Имаме поръчани достатъчен брой ваксини, дори и да ваксинираме 100% от населението си, ще останат около 3 млн. ваксини, обясни министър Ангелов.

България не е договорен партньор с производителите на ваксини и реално нищо не може да направи по неспазените количества на доставка, призна обаче Ангелов. Това не е предоверяване, категоричен е министъра.

Единственото, което можем да направим, е да сигнализираме европейските институции, което се и прави. Здравният министър припомни, че решението за това ЕК да сключва договорите е минало на гласуване през Народното събрание.

Ангелов за отварянето на заведенията: Направихме го с ясното съзнание какво може да се случи.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

България продължава да върви по ръба на бръснача по отношение на противоепидемичните мерки. Вече се говорело и за "български модел на меките", по думите на Ангелов, който смята че те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да вярват в тях. "Няма обществена нагласа да се спазват мерките", смята Костадин Ангелов.

Отварянето на заведенията от днес, 1 март, Ангелов защити като последователна политика. Обещахме да ги отворим при заболеваемост под 200 за 14 дни, заяви министърът и посочи, че в момента тя върви между 12 и 13%. В момента нараства заболеваемостта и се налага плато за смъртността. Системата е абсолютно готова да се справи обаче, червените лампи не светят, увери Ангелов. Той се надява да не ни очаква пик на заболяването. "Моята цел е да върнем спокойствието на хората", заяви Ангелов.

Ваксинационна самодейност

Ваксинационна самодейност

Не трябваше ли да стартираме масова ваксинация през април? А през април нещата може да са коренно различни и в щабовете да са други. Явно досега се поупражнявахме в масова ваксинация, вярно на самодейно ниво. Другият път може да ни се получи по-добре