"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега". Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR". Според него, всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания. Самият той в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

По думите му, информационна кампания би била добре дошла, защото информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна, каза още той.

Личните лекари записали до 10% желаещи ваксина срещу COVID-19

Личните лекари записали до 10% желаещи ваксина срещу COVID-19

Георги Миндов прогнозира много работа на ТЕЛК в следващите години

Пулмологът д-р Александър Симидчиев също подчерта, че трябва по-добра комуникация за населението. "Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той. "Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев. Данните за ваксините са за над 80% ефикасност. Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

Масовата ваксинация препъна част от личните лекари

Масовата ваксинация препъна част от личните лекари

Те нямат готовност да се включат в имунизацията на всички желаещи

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.

Припомняме, че по-рано днес д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на БЛС призова на личните лекари да бъде осигурена възможност да ваксинират с предоставяне на неоходимите дози. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация, според нея.  По думите ѝ засега не всички лични лекари имат ваксини. Не се отпускат целите количества, които сме заявили, заяви тя, но уточни, че това е нормално, защото всички заявени дози от джипитата не могат да се направят за един ден.

НЗОК уточни как личните лекари ще се отчитат за ваксините срещу COVID-19

НЗОК уточни как личните лекари ще се отчитат за ваксините срещу COVID-19

Имунизацията срещу Covid-19 може да бъде включена в имунизационния паспорт

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов нареди ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села.  Няколко дни по-рано той разпореди да се отворят зелени коридори за всички желаещи да се ваксинират.  Въпреки това някои лични лекари от по-малки населени места признаха, че имат трудности и не са готови да започнат ваксинациите за всички желаещи. Опашки от чакащи за ваксини се извиха и пред "Пирогов".